Sveriges nya EU-politiker

<p>Med Lissabonf&ouml;rdraget f&aring;r Sverige tv&aring; nya EU-parlamentariker: Amelia Andersdotter (PP) och Jens Nilsson (S). Europaportalen har fr&aring;gat dem om vad de vill &aring;stadkomma i parlamentet.</p>

Mandatfördelning i EU-parlamentet med Lissabonfördraget. Sverige för sammanlagt 20 platser.
Socialdemokraterna: 6
Moderaterna: 4
Folkpartiet: 3
Miljöpartiet: 2
Piratpartiet: 2
Centerpartiet: 1
Kristdemokraterna: 1
Vänsterpartiet: 1

Tjeckiens president Vaclav Klaus undertecknade på tisdagen ett beslut att godkänna Lissabonfördraget. Det skedde efter att landets författningsdomstol tidigare på dagen meddelat att de inte hade några invändningar. Därmed har samtliga EU-länder godkänt fördraget.

I och med att Lissabonfördraget börjar gälla får Sverige får två nya EU-parlamentariker Amelia Andersdotter (PP) 21 år och Jens Nilsson (S) 60 år.

Jens Nilsson är i dag socialdemokratisk kommunalråd i Östersund. Dagens beslut i Tjeckiens författningsdomstol var enligt honom ganska väntat och han började redan förberedda sig efter att Irland röstat ja.

I EU-parlamentet vill han driva frågor som berör samhälls- och regionalutveckling men även socialekonomiska frågor. Mest kraft kommer han dock att lägga på regionalfrågor med förhoppningen att få sitta i parlamentets regionalutvecklingsutskott.
– Jag anser att jag representerar både det lokalregionala och folkrörelsen, säger Jens Nilsson till Europaportalen.

Amelia Andersdotter från Piratpartiet, som nu blir yngst i Europaparlamentet, är vid sidan av politiken student i Lund. Tidigare har hon argumenterat emot Lissabonfördraget.
– Skulle fördraget godkännas är det ändå bra att det blir en pirat till i parlamentet, säger hon.

Det viktiga för henne är handelspolitiska frågor med inriktning mot immaterialrätt.
– Det kommer att vara kul, men jobbigt då man jobbar i en uppförsbacke när man arbetar med de här frågorna, säger Amelia Andersdotter.

Det är oklart när de nya parlamentarikerna får tillträda Europaparlamentet med full rösträtt.