Annons

Fredrik Reinfeldt och José Manuel Barroso vid EU-toppmötet den 29 oktober 2009.

Bild: Christian Wohlert

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europaåret som gick

Tjeckiska misslyckanden, EU-val och en svensk som blev årets europé. Europaportalen går igenom vad som egentligen hände i Europa år 2009.

Januari: Tjeckien tar över ordförandeskapet och förnärmas direkt av den franske presidenten Nicolas Sarkozy. Krisen i Gaza kan inte lösas av ett så litet land som Tjeckien resonerar Sarkozy och reser själv ner till Mellanöstern för att medla.

– Jag borde ha kontrollerat Nicolas Sarkozy hårdare, säger Tjeckiens premiärminister Mirek Topolanek några månader senare i en intervju.

Februari: Den före detta ordföranden för IMF, Jacques de Larosière, lägger fram sin rapport om det nya europeiska finansiella tillsynssystemet. Rapporten ligger sedan till grund för det paket som EU:s finansministrar klubbar igenom i början på december.

– Det som normalt sett tagit fem till tio år att få på plats har tagit ett år, säger EU-kommissionär Charlie McCreevy om resultatet.

EU:s ledare kallas in till ett extra toppmöte för att försäkra varandra om att protektionistiska åtgärder inte ska användas för att mota krisen.

Mars: Den tjeckiska regeringen faller efter interna stridigheter och ordförandeskapet krisar. En tillfällig regering tar över officiellt i maj med en statistikdirektör som ny premiärminister.

– Tjeckerna har inte haft någon koordinerande roll överhuvudtaget, säger den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Martin Schulz om ordförandeskapet så långt.

EU:s toppmöte enas om ett gemensamt stimulanspaket på fem miljarder euro som ska gå till investeringar i energi.

April: Det första fallet av den nya svininfluensan upptäcks i Europa då en spanjor insjuknar och EU:s hälsoministrar blixtinkallas till ett möte.

– Jag skulle avstå från att resa till de områden där smittan finns, råder EU:s hälsokommissionär Androulla Vassiliou.

I Moldavien urartar demonstrationer i samband med parlamentsvalet som anses vara korrupt och tre människor dör i sammandrabbningarna. G20-mötet i London kallas det första riktiga globala toppmötet. Beslut tas om en förstärkning av IMF och Världsbanken.

Maj: EU-parlamentet fäller det omdiskuterade telekompaketet efter en våldsam debatt. Flera EU-parlamentariker intygar att de aldrig varit ett så stort intresse för en fråga från väljarna. Ett avgörande skjuts upp till det nya parlamentet och i november nås en kompromiss med ministerrådet. Valkampanjen inför EU-valet går in i slutfasen. Statsminister Fredrik Reinfeldt tonar ner valets betydelse.

– Väljarna är rationella, de inser att EU-valet inte är lika avgörande för deras vardag och för framtiden, säger han till Dagens Industri och drar på sig kritik. Frankrike röstar igenom en antipiratlag som upprör internetaktivister i hela Europa. Den antas slutgiltigt i oktober.

Juni: Val till EU-parlamentet hålls i hela Europa. De konservativa vinner och tar hem drygt en tredjedel av platserna. Det banar väg för ett omval av kommissionsordföranden José Manuel Barroso. I Sverige ökar valdeltagandet från 38 procent 2004 till 45 procent. Men i resten av Europa går färre väljare till valurnan. På EU:s toppmöte får Irland de försäkringar landet har velat ha om Lissabonfördraget om bland annat neutralitet och antalet kommissionärer.

Juli: Sverige tar över rodret som EU:s ordförandeskapsland. Den första uppgiften blir att få EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso omvald när EU-parlamentet öppnar i juli. Men det nya parlamentet spänner sina muskler och vägrar att välja Barroso innan han presenterar sitt politiska program för de kommande fem åren. Piratpartiet och dess första och enda ledamot Christian Engström uppmärksammas stort av internationella media i Strasbourg. Island lämnar in sin medlemsansökan till EU i Stockholm. I italienska staden L’Aquila ställer sig världens stora länder bakom målet att den globala temperaturökningen inte får överstiga två grader.

Augusti: En första opinionsundersökning visar att isländarna säger nej till EU-medlemskap. En grupp tjeckiska senatorer lämnar åter in Lissabonfördraget för granskning. I klimatförhandlingarna börjar det knaka och mötet i Bonn leder inte till några större steg framåt. Kina och Indien försöker slingra sig från tvågradersmålet och den svenske chefsförhandlaren Anders Turesson säger att flera länder börjar få kalla fötter.

September: José Manuel Barroso väljs till EU-kommissionens ordförande av en knapp majoritet i EU-parlamentet. Tyskland väljer fram en ny konservativ-liberal regering och Angela Merkel sitter kvar som förbundskansler. Storbritanniens oppositionsledare David Cameron lovar att hålla en folkomröstning om Lissabonfördraget om de konservativa vinner valet 2010, men backar sedan från löftet.

Oktober: EU lägger fast sina klimatåtaganden i slutet av månaden inför toppmötet med USA några dagar senare men lyckas inte enas om hur mycket varje land ska bidra med. EU:s Östersjöstrategi antas officiellt vid EU:s toppmöte. Nya siffror visar att 20 av EU:s 27 länder bryter mot euro-reglerna om max tre procent i budgetunderskott. Lettland får kritik för sin ekonomiska politik av finansminister Anders Borg.

– Anders Borgs aggressivitet har inte varit i närheten av den som IMF har uppvisat, säger Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis.

Irländarna röstar ja till Lissabonfördraget med en förkrossande majoritet. I Italien förlorar Silvio Berlusconi sin immunitet efter ett utslag i konstitutionsdomstolen.

November: Den tjeckiske presidenten Vaclav Klaus skriver till sist under Lissabonfördraget, vilket senare beskrivs som det svenska ordförandeskapets största framgång. Herman Van Rompuy och Catherine Ashton utses till ny ordförande för Europeiska rådet respektive EU:s utrikesminister, vilket inte tas emot lika positivt utanför kretsen av Europas stats- och regeringschefer. En kompromiss nås om telekompaketet efter en nattmangling mellan parlamentet och ministerrådet. Cecilia Malmström nomineras till Sveriges nya EU-kommissionär.

December: Lissabonfördraget träder i kraft och EU-parlamentet får en starkare roll i unionen samt ger Sverige två extra ledamöter. Sverige avslutar sitt ordförandeskap och får gott betyg från internationella bedömare, trots att klimatmötet i Köpenhamn beskrivs som ett fiasko i internationell press. Fredrik Reinfeldt utses till årets europé i konkurrens med de övriga 26 regeringscheferna av den franska tidningen La Tribune. Arbetet med ett nytt direktiv om patientrörlighet bryter ihop. Serbien lämnar in sin medlemsansökan till EU i Stockholm.

Vad tycker du själv definierade Europa under 2009? Kommentera gärna under artikeln!