Hoppa till artikelns andra spalt.

"Greklands ekonomi hotar eurosamarbetet"

<p>Grekland svaga ekonomi hotar sammanh&aring;llningen i eurosamarbetet, varnar nu EU-kommissionen i ett internt dokument.</p>

Den svaga grekiska ekonomin är en fara för eurosamarbetet och minskar dess förtroende. Det skriver EU-kommissionen i ett internt dokument som den ansedda tyska tidskriften Der Spiegel har kommit över.

Stora obalanser mellan olika länder i valutaunionen är oroande för samarbetet som sådant, skriver kommissionens enhet för ekonomiska och finansiella frågor. Det är framför allt Greklands svaga ekonomi som bekymrar, men även Irland och Spanien finns med på listan över problemländer.

Greklands kris fanns, till skillnad från de två sistnämnda länderna, redan innan finanskrisen slog till. Sedan dess har ekonomin praktiskt taget havererat och statsskulden beräknas under 2010 att nå upp till 125 procent av landets BNP.

Grekland har även påkommits fuska med redovisningen av den ekonomiska situationen, något som väntas leda till att EU:s statistikbyrå Eurostat ska få utökade möjligheter att själv undersöka medlemsländernas ekonomiska situationer i framtiden.

Den grekiska regeringen har satts under hård press från EU att ordna upp sina finanser och i år väntas landet låna upp till 53 miljarder euro. Räntan på landets statsobligationer ligger långt över exempelvis de tyska, men diskussionerna om att Grekland kommer att tvingas lämna eurosamarbetet är nys, säger landets finansminister Giorgos Papakonstantinou.
– De spekulationerna är absurda. Jag avvisar dem helt och hållet, sade han i den tyska tidningen Die Welt .