Annons

Tyskt fack: 700 000 jobb i fara

Tyska IG Metall varnar för att 700 000 jobb i Tyskland är i fara fram till 2012. Omfattande åtgärder krävs av regering, fack och arbetsgivare för att stoppa bortfallet av jobb varnar IG Metall.

Tysklands största fackförbund, IG Metall, varnade på måndagen för att Tyskland kan förlora 700 000 arbetstillfällen innan slutet på 2012.

– Utan effektiva åtgärder från regering, arbetsgivare och fack är en allvarlig minskning av personal och sysselsättning det mest sannolika scenariot, sade IG Metalls ordförande Berthold Huber vid en pressträff i Frankfurt i går rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Även om EU-länderna visat flera tecken på att återhämtningen från finanskrisen inletts sade Huber att arbetsmarknadens verkliga prövning kommer nu. Liknande varningar har tidigare utfärdats av nuvarande EU-kommissionären för ekonomi, Joaquin Almunia.

I Tyskland pågår en debatt om de temporära åtgärder, däribland arbetstidsförkortning, som Tysklands regering använt sig av för att motverka krisen. IG Metalls vice ordförande Detlef Wetzel föreslår att arbetsgivarna bör använda sig av arbetstidsförkortning i ännu större utsträckning.

Den nuvarande modellen ger möjlighet att sänka arbetstiden från 35 till 30 timmar i veckan, med motsvarande löneavdrag. Wetzel menar att det nu är läge att gå långt under 30 timmar i veckan, dock utan löneavdrag. Politikerna skulle kunna stödja detta genom att skattebefria den reella löneökningen det skulle innebära, säger Wetzel till Berliner Zeitung.

Flera ekonomer har dock uttryckt en oro över att jobb inom industrier som ändå kommer att tvingas till avveckling på så sätt bevaras, och att det på längre sikt kommer att påverka Tysklands tillväxt, rapporterar Reuters.

I den kommande avtalsrörelsen kommer jobb gå före lönehöjningar, även om IG Metall-chefen Huber utesluter en så kallad nollrunda, där lönehöjningarna hålls till ett absolut minimum. Fackförbundets avtal löper ut i april i år.
– IG Metalls högsta prioritet är att undvika avsked. Kan de få lite extra köpkraft också är mycket vunnet, säger Claus Schnabel, arbetsmarknadsexpert vid universitetet i Erlangen till Die Zeit.

Tysklands arbetslöshet låg på 7,6 procent i november 2009, en ökning med 0,5 procentenheter jämfört med samma månad 2008. För hela EU steg arbetslösheten från 7,5 procent till 9,5 procent under samma period.