Bildt beklagar att Nederländerna lämnar Afghanistan

På lördagen föll den nederländska regeringen efter oenigheter kring landets militära närvaro i Afghanistan. Till följd av detta drar landet i sommar hem sina trupper.

– Det är mycket olyckligt, säger utrikesminister Carl Bildt och menar att Nederländerna hittills har varit en förebild för Sveriges Afghanistaninsats.

Den nederländska koalitionsregeringen har länge varit delad i frågan om Afghanistan. I lördags sprack regeringen bestående av kristdemokrater och socialdemokrater efter att socialdemokraterna vägrat förlänga de nederländska truppernas mandat i Afghanistan.

Utrikesminister Carl Bildt menar att den nederländska insatsen i Afghanistan varit bland de bästa och trots att många andra provinser är mycket oroliga har Uruzgan, provinsen där nederländarna är stationerande, tvärtom blivit säkrare.
– Det är mycket olyckligt. Nederländarna har visat hur man ska göra och plötsligt imploderar detta på grund av populistiskt manövrerande från ett regeringsparti, sade Carl Bildt på måndagen till Europaportalen inför ett möte med EU:s utrikesministrar. Enligt Bildt har den nederländska insatsen stått som förebild för den svenska insatsen i Afghanistan.

Guvernören i Uruzgan, Asadullah Hamdam, säger till den nederländska tidningen Volkskrant att beslutet att dra tillbaka trupperna är ett bakslag för återuppbyggnaden och freden i provinsen. Under söndagen sade även den australienske utrikesministern Stephen Smith att de australienska trupperna, som är placerade i Uruzgan tillsammans med Nederländerna, inte kommer att vara kvar i provinsen om nederländarna drar sig tillbaka. Carl Bildt säger sig dock inte vara orolig för att en dominoeffekt uppstår så att fler länder börjar dra sig ur Afghanistan.

45 procent av nederländarna är emot en militär närvaro i Afghanistan medan 49 procent är positiva. Med nästan 2000 soldater har Nederländerna den åttonde största militära styrkan i Afghanistan. Enligt ett beslut från 2007 sträcker sig mandatet för trupperna till slutet på 2010 och även 2007 motsatte sig socialdemokraterna beslutet men fick löfte om att det var sista gången en sådan förlängning skulle ske.

Det är den femtonde gången sedan andra världskriget som en nederländsk regering avgår i förtid. Nyval kommer hållas senast i juni där det främlingsfientliga PVV som leds av den kontroversielle Geert Wilders förväntas utöka antalet mandat från nuvarande nio av totalt 150. I det senaste valet till Europaparlamentet blev PVV näst största parti i Nederländerna. Jan-Peter Balkenendes kristdemokratiska CDU ser ut att tappa stöd medan stödet för socialdemokratiska PvdA ökat enligt en opinionsundersökning.