Annons

Greklands kris dominerar toppmöte

Enorma budgetunderskott och en statsskuld upp över öronen har gjort att krisen i Grekland i dag är den värsta som inträffat i euroländerna. Under dagens toppmöte kommer en stor del av diskussionen att handla om huruvida EU ska gå in och rädda landet.

Redan under gårdagen diskuterade euroländernas finansministrar den ekonomiska krisen i Grekland.

Om landet inte kommer på fötter snart riskerar krisen att sprida sig till andra länder som ligger i farozonen. Framförallt Spanien och Portugal är i riskzonen. På lång sikt kan även hela eurosamarbetet påverkas. Samtidigt blir det skattebetalarna i EU som får ta smällen för att rädda Grekland. Risken finns också att euroländerna även i framtiden kommer att missköta sig, eftersom de vet att EU kommer till deras undsättning. Det är med den utgångspunkten som EU-ländernas ledare i dag samlas i Bryssel.

Frankrike och Tyskland är sedan tidigare överens om att Grekland måste hjälpas och att det är EU som ska göra det. Att den Internationella valutafonden, IMF, skulle hjälpa till möts av stor skepsis. Att just Paris och Berlin står i främsta ledet för att hjälpa Grekland är ingen överraskning eftersom de båda länderna är de största långivarna. En räddning av Grekland blir att rädda sig själva. Hur hjälpen rent konkret skulle se ut är en knivig fråga eftersom reglerna inte tillåter att euroländer får pengar ur EU-fonder.

Underskottet i den grekiska ekonomin ligger på 12,7 procent, med en statsskuld på 125 procent av BNP. Därmed överskrider underskottet rejält den treprocentsgräns som fastställs i EU:s stabilitetspakt.

Mötets ursprungliga dagordning, där EU:s framtida ekonomiska strategi, klimatet och Haiti stod på tapeten, kommer troligtvis att få ge vika för diskussionen om hur situationen i Grekland ska lösas.