Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Hårdare krav på ökad öppenhet om Acta

25 februari 2010 | Acta-avtalet

EU-parlamentet höjer nu rösten om det globala så kallade Acta-avtalet, mot piratkopiering och varumärkesförfalskning och kräver större öppenhet. EU-kommissionen, som sköter förhandlingarna, säger att den inte kan gå parlamentarikerna till mötes.

Sedan drygt två år tillbaka förhandlar EU med ett tiotal andra länder, däribland USA, Japan och Sydkorea, om ett globalt avtal mot piratkopiering. Det så kallade Acta-avtalet ska antas under 2010 och har omgärdats av rykten och anklagelser om hemlighetsmakeri.

Nu kräver EU-parlamentet, som sedan den 1 december 2009, har beslutanderätt i EU:s handelspolitik, att kommissionen ska göra förhandlingarna mer transparenta och att ledamöterna ska få se alla tillgängliga dokument. I veckan besökte därför EU-kommissionen parlamentets handelsutskott för att försöka redogöra för EU:s agerande i förhandlingarna, men under mötet blev situationen snarare värre.
– Kommissionen säger först en sak, men när man blir konkret påstår de saker som inte stämmer, säger Carl Schlyter (mp), som var med på mötet.

EU-parlamentarikerna är kritiska på flera punkter, men framför allt för att insynen är minimal. Rykten om att tulltjänstemän ska kunna söka igenom resenärers bagage i jakt på piratkopierade musik- eller filmfiler kan inte avfärdas innan de får läsa avtalstexterna, menade flera ledamöter.

Luc Devigne, EU-kommissionens representant vid mötet, svarade att ryktena är falska och att det inte går att lägga fram avtalstexter som ännu inte finns.
– Målet med Acta är inte att attackera icke-kommersiella individer och det handlar inte om att stänga av internetuppkopplingar världen över, sade Luc Devigne.

EU-kommissionen kan heller inte lämna ut förhandlingsdokumenten med hänsyn till de övriga förhandlingsparterna. Det krävs ett konsensusbeslut för att göra det, sade Devigne.
– Problemet är att i de läckta dokument som cirkulerar finns det skrivningar om att man ska kunna stänga av internettillgången, säger Carl Schlyter.

Han krävde även att handelskommissionär Karel de Gucht skulle komma till utskottet eftersom informationen som Luc Devigne gav inte stämde överens med information som Schlyter fått tidigare.

Parlamentarikerna beklagade även att sju medlemsstater deltagit vid det senaste mötet i Mexiko men inte någon från EU-parlamentet. På en fråga från utskottets ordförande på vad medlemsstaterna egentligen gjorde där när det är kommissionen som förhandlar svarade Luc Devigne:
– De närvarade.

Ordföranden för EU-kommissionens handelsavdelning David O’Sullivan preciserade sedan, under en stängd del av utskottsmötet, att medlemsstaterna sköter delen om straffrättsliga åtgärder i förhandlingarna eftersom kommissionen inte har mandat att göra det.

Acta-avtalet fick tidigare i veckan hård kritik av EU:s datatillsynsman Peter Hustinx för hemlighetsmakeriet kring förhandlingarna. I en 20-sidig rapport uttryckte Hustinx sin oro för att avtalet kan åsidosätta skyddet för personuppgifter och att det kränker individers integritet.

Ledamöter från alla partigrupper har lämnat in en begäran att få tillgång till alla relevanta dokument i förhandlingarna. EU-kommissionen väntas lämna svar vid parlamentets möte i Strasbourg i början av mars. Tidigare har IT-kommissionär Neelie Kroes och handelskomissionär Karel de Gucht utlovat att inget i avtalet ska gå längre än vad som gäller i nuvarande EU-lagstiftning.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret