"USA accepterar inte ett nej till Swift"
11 februari 2010 | Nej till SwiftDet blev ett nej till Swift-avtalet mellan EU och USA i EU-parlamentet i dag, som därmed körde över både USA:s och Europas regeringar. Nu vänds USA:s blickar mot Nederländerna och Schweiz som kan runda parlamentets beslut genom bilaterala avtal.
Efter flera veckors hårda påtryckningar sade EU-parlamentet till slut nej till det kontroversiella Swift-avtalet som skulle ha givit USA tillgång till europeiska bankdata.
– Det var ett dåligt avtal med många kryphål, säger Anna Hedh (S), vars socialdemokratiska grupp röstade nej till avtalet.
Avtalet röstades ner med 378 röster mot 196. Strax innan sade parlamentet också nej till att skjuta upp omröstningen för att försöka förhandla fram nya garantier för dataskydd med USA. Där var resultatet dock jämnare, bara 15 röster fattades för att omröstningen skulle skjutas upp. Den största gruppen i parlamentet, den konservativa EPP-gruppen, beklagade resultatet.
– Ett uppskjutande hade givit oss ett starkt mandat för att förhandla fram det långsiktiga avtalet med extra garantier, säger rumänske Simon Busuttil från den konservativa gruppen.
Med dagens resultat blir avtalet ogiltigt och USA kommer inte kunna begära ut uppgifter från det belgiska företaget Swift som hanterar miljontals överföringar varje dag. Men att USA skulle nöja sig med det är det få bedömare som tror. En diplomatkälla vid ministerrådet sade på onsdagen till Europaportalen att USA redan ett par timmar efter nejet kommer att sitta i bilaterala förhandlingar.
– Underhand har USA varit tydligt med att man kommer att fortsätta förhandlingarna med andra länder för ett bilateralt avta, sade diplomaten.
Swift har i dag servrar i Schweiz och Nederländerna och nu vänds blickarna ditåt för att se hur de hanterar eventuella propåer från USA.
– Gissningsvis kommer USA att fortsätta att försöka att få vad de vill ha, men jag har svårt att se hur ett bilateralt avtal skulle kunna ge Nederländerna rätten att lämna ut uppgifter på alla EU-medborgare, säger Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet.
Men även Schweiz, som inte är med i EU, har en server?
– Ja, om de tecknar ett avtal är det ju demokratiskt undermåligt. Men man får ta en strid i taget, säger Christian Engström.
Försvararna av avtalet pekar på riskerna med att det blev ett negativt resultat i dag. Ansvarige EU-kommissionären Cecilia Malmström underströk under gårdagens debatt i parlamentet att avtalet stoppat terrorister från att genomföra attentat, bland annat i Barcelona.
– Det är jättebra om det är så, men vi kan inte lita blint på den informationen vi från Cecilia Malmström. Dessutom har vi andra avtal där man kan få liknande information, säger Anna Hedh.
På Swift tar man inte ställning till vad som sker i de olika maktspelen mellan Atlanten.
– Swift är inte en part i målet, utan berörs bara av de beslut som tas. Därefter följer vi de avtal och lagar som vi har att följa, säger en talesperson på Swift till Europaportalen.