En rapport visar att drygt en miljon arbeten kommer att försvinna 2015 till följd av olaga fildelning.

En rapport visar att drygt en miljon arbeten kommer att försvinna 2015 till följd av olaga fildelning.

Bild: Anders Selnes

EU-politiker vill kriminalisera fildelning

Den franska konservativa EU-parlamentarikern Marielle Gallo kräver i ett betänkande att EU ska likställa fildelning med förfalskning. Förslaget ska diskuteras i Europaparlamentet under nästa vecka.

En nyutkommen rapport från Internationella Handelskammaren, ICC, säger att den olagliga fildelningen kostade underhållningsindustrin motsvarande 100 miljarder kronor 2008 och bidrog till att 185 000 jobb försvann i Europa. 2015 beräknas drygt en miljon jobb ha gått förlorade.

I rapportens kölvatten hörs nu röster från EU-parlamentet som vill skärpa straffen för piratkopiering. Den franska konservativa parlamentarikern Marielle Gallo har skrivit ett betänkande där hon vill att straffen för olaglig fildelning ska likställas med förfalskning av märkeskläder och accessoarer. Enligt European Voice anser Gallo att tuffare tag behövs för att motarbeta piratkopiering som bidrar till att ”döda Europas kultur och skada ekonomin.” Förslaget ska diskuteras i parlamentets utskott för rättsliga frågor på tisdag.
– Den viktiga frågan är hur vi ska skydda europeiska jobb från hotet från piratkopiering som borde erkännas som ett problem, sade Gallo i ett uttalande.

Gallo har däremot en opinion emot sig. Den tyska parlamentarikern Jan Albrecht (de gröna) säger i ett uttalande att det inte går att jämföra piratkopiering med förfalskning.
– Förfalskningar utförs av kriminella gäng på ett kommersiellt plan medan piratkopiering mestadels sker i hemmen av unga pojkar, sade Albrecht.

Helt andra tongångar har också hörts i Spanien där en domstol nyligen har dömt fildelning som lagligt så länge det enbart används till privat bruk.

Det var förra året som en spansk organisation anklagade webbplatsen elrincondejesus.com för att bryta mot upphovsrättslagen genom att publicera länkar till sajter som erbjuder gratis nedladdning av upphovsrättsskyddat material. Domaren frikände sajten på grunden att webbplatsen själv inte har gjort någon vinst på länkarna och således inte har bedrivit någon kommersiell verksamhet, skriver tidningen IDG.