Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Kulturarvet ska lyftas fram

11 mars 2010 | Uppmärksammar gemensamma minnesplatser

Ett europeiskt kulturarvsmärke föreslås av EU-kommissionen som vill stödja den befintliga kulturarvsmärkningen och göra det till ett EU-projekt. Syftet är att lyfta fram platser som symboliserar Europas samarbete, värderingar och historia.

EU-kommissionen föreslog under tisdagen att EU ska ge stöd åt ett europeiskt kulturarvsmärke. Märkningen har hittills varit ett mellanstatligt projekt som startades 2006 av Spanien, Frankrike och Ungern. Idag deltar 17 länder i projektet som syftar till att uppmärksamma minnesplatser som står som symboler för den europeiska integrationen, dess ideal och historia.

– Jag är övertygad om att det europeiska kulturarvsmärket kommer att göra allmänheten mer medveten om vårt gemensamma och samtidigt varierande kulturarv, säger Androulla Vassiliou, kommissionär med ansvar för kulturfrågor.

Förslaget innebär att medlemsländerna varje år kan nominera högst två minnesplatser till kulturarvsmärkningen. En jury bestående av oberoende experter kommer sedan att bedöma förslaget. Att utvidga kulturarvsmärket till ett EU-perspektiv ska ge det större trovärdighet, synlighet och prestige.

Sverige har valt att inte delta i det mellanstatliga projektet eftersom värdet utav det har ifrågasatts, säger EU-diplomat Henrik Selin till Europaportalen. Han utesluter däremot inte att Sverige i framtiden kommer att nominera platser i det nya systemet.
– Eftersom att det redan finns utmärkelser inom andra fora är det viktigt att det är tydligt vad det handlar om. Sverige har inte varit negativ tidigare men det är viktigt att det möjliggörs för initiativ på lokal nivå och att det inte är staten som måste framföra för nomineringarna, säger Selin.

64 minnesplatser runt om i Europa har idag fått utmärkelsen, bland annat Akropolis i Athen, och huset i Scy-Chazelles som tillhört Robert Schuman som räknas som EU:s grundare.

Linn Eriksson

Skicka epost
Linn Eriksson

Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret