José Luis Rodriguez Zapatero vill ha upp den kvinnliga sysselsättningsgraden till 70 procent.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Toppmötets beslut öppnar för tolkning

Målet om en ökad sysselsättningsgrad kan komma att tolkas som ett genomsnitt, sade statsminister Reinfeldt i EU-nämndens sammanträde. Han förklarade sig vara mycket nöjd med målet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt rapporterade på tisdagen till EU-nämnden om resultaten och diskussionerna från förra veckans toppmöte. Medlemsländerna enades om att sträva efter en sysselsättningsgrad om 75 procent för kvinnor och män i ålder 20-64 år.

Statsministern framhöll att han var mycket nöjd med utfallet, främst med att kvinnor nu inte särskiljs som en egen undergrupp. Men han påpekade att målet inte är oproblematiskt.
– Målet ledde till en diskussion som satte tryck på flera länder om att försöka höja sysselsättningsgraden för just kvinnor. Det kommer säkert att försöka uttolkas som ett slags genomsnitt, men jag välkomnar diskussionen, sade Reinfeldt.

Diskussionen om sysselsättning är redan i full gång. Ordförandelandet Spaniens premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero sade i ett uttalande i söndags att han kommer att jobba för att höja den kvinnliga sysselsättningsgraden till 70 procent. Därmed finns det en uppenbar oenighet i EU kring vilket mål som gäller. EU-kommissionen kommer nu att tolka beslutet och lägga fram riktlinjer i juni som varje land ska utforma nationella regler ifrån.