All sparad data om mobilsamtal, sms och e-post måste raderas i Tyskland.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tysk domstol stoppar datalagringsdirektivet

Den tyska författningsdomstolen anser att den tyska implementeringen av EU:s datalagringsdirektiv strider mot konstitutionen. Nu måste all data som sparats i Tyskland omedelbart raderas.

På tisdagen kom domen från den tyska författningsdomstolen om EU:s datalagringsdirektiv. Utslaget är otvetydigt: sättet hur Tyskland har implementerat direktivet strider mot den tyska författningen. Domstolen anser att den tyska lagen går emot rätten att förbli hemlig i användandet av telekommunikationer. Det finns även för bristfälliga standarder för datasäkerhet, skriver tyska medier.

Direktivet säger att alla operatörer måste spara all data om människors mejlkontakter, sms och mobilsamtal under mellan sex månader och två år. I Tyskland infördes direktivet 2008 och datan har där sparats i sex månader. De uppgifter som har sparats ska nu ”förstöras omedelbart”, sade domstolens orförande Hans-Jürgen Papier.

Domen påpekar att lagen ger stora möjligheter att kartlägga personligheter eller rörelsemönster. Eftersom det kan missbrukas utan att medborgaren kan få reda på det framkallar lagen ”en känsla av att vara övervakad”. 

Sverige dömdes nyligen i EU:s domstol för att inte ha infört datalagringsdirektivet i svensk lag i tid. Regeringen har aviserat att det inte kommer att ske före valet. 

Den tyska domen rör endaste den tyska implementeringen av datalagringsdirektivet, inte direktivet som sådant.