Michael Geist besökte EU-parlamentet på tisdagen.

Bild: Christian Wohlert

Hoppa till artikelns andra spalt.

”Acta kommer inte stoppa piratkopieringen”

EU:s hantering av Acta-avtalet får svidande kritik av en av experterna på området, den kanadensiske juridikprofessorn Michael Geist.
– Den som vill vara seriös i att bekämpa varumärkesförfalskning borde förstå att Acta inte gör jobbet, säger han.

Av ansiktena att döma tycks flera av åhörarna se ett spöke när han kommer in i salen, men Michael Geist är levande i allra högsta grad. Den 41-årige kanadensiske juridikprofessorn är en institution på ämnet han är i Bryssel för att tala om: det omdiskuterade Acta-avtalet.

Michael Geist har under flera år arbetat mot rigida copyrightlagar i Kanada och hans blogg är en av de mest inflytelserika på området. Hans intresse för Acta-förhandlingarna har spridit sig ända hem till familjen.
– Till och med mina barn frågar mig varför jag gillar att prata om det så mycket, säger han.

Acta-avtalet förhandlas sedan 2007 fram mellan ett dussintal länder, inklusive ekonomiska stormakter som EU, Japan och USA, med syftet att stoppa varumärkesförfalskning och piratkopiering. Det går under beteckningen ”handelsavtal”, något som Geist menar är nonsens.

Det handlar istället om ett avtal som ska reglera immateriella rättigheter. Och det sättet som Acta-avtalet tagits fram på – under stort hemlighetsmakeri och mellan ett fåtal av världens länder – är farligt. Det riskerar att underminera andra multilaterala institutioner, som FN och Världshandelsorganisationen, menar Geist.

I Europaparlamentet har intresset växt alltmer det senaste året. Kritiken mot EU-kommissionen, som leder förhandlingarna för unionens räkning, blir allt hårdare. För en knapp månad sedan krävde parlamentet att alla dokument från förhandlingarna ska släppas fria, något som kommissionen menar kräver alla förhandlingspartners godkännande.

Michael Geist, inbjuden av EU-parlamentets liberala grupp för ett samtal tillsammans med företrädare för EU-kommissionen och internetoperatörer, tror att EU-parlamentet kan spela en roll i förhandlingarna.
– Jag har märkt av frustrationen i Europaparlamentet och hos ledamöterna här. De kommer definitivt att bli en kraft att räkna med i den här frågan. Det är ganska uppenbart att de oroas över Acta:s innehåll, men också över hur förhandlingarna ser ut, säger Michael Geist till Europaportalen efter samtalet.

Under hearingen utdelade han svidande kritik mot hur förhandlingarna genomförs. EU-kommissionen och de andra länderna offentliggör i princip ingenting. Flera av de länder som sägs stå för merparten av piratkopieringen (Geist nämner bland andra Kina, Indien, Indonesien och Pakistan) finns inte med vid förhandlingsbordet. Den organisation som borde ta hand om sådana här frågor, WIPO, kringgås.
– Den som vill vara seriös i att bekämpa varumärkesförfalskning borde förstå att Acta inte gör jobbet. Det vore mycket farligt om det här skulle sätta exempel för andra förhandlingar och jag tror att EU-parlamentet kommer göra allt för att undvika det, säger han.

EU-kommissionens linje har varit att ingenting i EU-lagstiftningen kommer att ändras. Samma sak säger USA och Australien. Men läckor har visat att förslag om att stänga av internetuppkopplingar vid upphovsrättsbrott har diskuterats. Att det skulle vara aktuellt förnekar dock EU-kommissionens chefsförhandlare Luc Devigne gång på gång.
– Alla argumenterar på samma sätt och menar att ingens lagstiftning kommer att ändras. Men herr Devigne har förhandlat för EU under decennier, han vet säkert att hans utgångsposition – att behålla EU-lagstiftningen – inte kommer att vara samma i slutet, säger Michael Geist.
– Alla säger att deras lag inte ska förändras och den som försöker hitta motsägelser i det resonemanget kallas för ”mytomaner”.

Nästa vecka fortsätter Acta-förhandlingarna i Nya Zeeland. Michael Geist kommer att vara på plats för att träffa frivilligorganisationer som arbetar med frågan lokalt. EU-kommissionen kommer i Nya Zeeland att be mötesdeltagarna att offentliggöra texten så att ”myterna kan avlivas”, som chefsförhandlaren uttrycker det.
– Jag antar att öppenhetsfrågan kommer att lösas inom kort. Arbetet med innehållet och den odemokratiska processen blir däremot svårare, säger Michael Geist.