USA:s utrikesminister Hillary Clinton lobbade för att EU-parlamentet skulle godkänna Swiftavtalet i februari.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Klart för nya förhandlingar om Swift

I dag fredag ger EU:s justitieministrar klartecken för att nya förhandlingar upptas mellan EU och USA om Swiftavtalet. Avtalet är en del av USA:s terroristpårningsprogram och gör det möjligt för USA att begära ut uppgifter om betalningar via banker i Europa.

Swiftavtalet har varit mycket kontroversiellt och så sent som i februari röstade EU-parlamentet ner det avtal som EU:s justitieministrar godkände i november förra året. Parlamentarikerna ansåg att uppgifterna kunde lämnas ut alltför lättvindigt och att människors rättigheter vad gäller insyn och upprättelse om fel uppgifter lämnades ut var bristfälliga. Den amerikanska regeringen med utrikesminister Hillary Clinton i första ledet försökte med hård lobbying förgäves få EU-parlamentarikerna att rösta ja.

När nu ett nytt avtal ska förhandlas fram har EU-kommissionen med Cecilia Malmström i spetsen lagt fram ett nytt förhandlingsmandat som EU:s ministrar ska godkänna.
– Vi har försökt att ta till oss av den oro som uttryckts av Europaparlamentet, sade Cecilia Malmström när frågan debatterades i parlamentet i veckan.

I det förslag som Malmström lagt fram ska det finnas större möjligheter för enskilda att överklaga beslut om utlämnande av uppgifter och EU ska kunna avbryta avtalet om USA bryter mot datasäkerheten. Vidare ska en ”rättslig myndighet” förhandsgodkänna alla utlämnanden av uppgifter. Exakt hur denna myndighet ska se ut avgörs under förhandlingarna. Det har också diskuterats att europeiska medborgare ska kunna ha rätt att föra sitt fall till amerikansk domstol.

De nya delarna tilltalar parlamentarikerna. Ansvarig ledamot, nederländska liberalen Jeanine Hennis-Plasschaert, menar att rådet bör säga ja till förhandlingsmandatet vid dagens möte. Men hon är fortfarande oroad över det faktum att datan lämnas ut i alltför stora och ospecificerade mängder.
– Europeiska rättsliga krav på rättvis och laglig behandling av personuppgifter är det viktigaste att ta hänsyn till, sade hon i parlamentets kammare i veckan.

Cecilia Malmström kommer att inleda förhandlingarna om ministrarna ger grönt ljus i dag med förhoppningen att ha avtalet klart före sommaren. Endast 12 ministrar har tagit sig till mötet i Bryssel i dag på grund av osäkerheten kring askmolnet i Europa.