Spårvagnar som leder upp till Barrio Alto i Lissabon.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Portugal sparar utan protester

Efter ett decennium med EU:s lägsta tillväxt och ökande offentliga utgifter tvingades Portugal att presentera hårda sparåtgärder förra veckan. Men protesterna från de som drabbas låter vänta på sig.

När Portugals premiärminister José Sócrates lade fram det hårdaste åtstramningspaketet sedan mitten på 80-talet låg Lissabons gator lugna. Trots att sparpaketet ska sänka budgetunderskottet med mer än hälften på två år, vilket är i paritet med Greklands siffror, har de folkliga reaktionerna uteblivit. Fackförbunden har meddelat att ett par demonstrationer ska genomföras men den vrede, som i Grekland kom att orsaka tre dödsfall och materiella skador för miljoner, finns inte.
– Det beror till en del på att portugiserna är ett lugnt folk. Det finns också ett medvetande hos människor om att svårigheterna beror på den globala krisen och att budgetunderskottet måste fixas. Det säger Pedro Romano, journalist på den ekonomiska dagstidningen Jornal de Negócios i Lissabon.

Åtgärderna som Portugal ska genomföra är av klassiskt krissnitt: Skatterna ska höjas och utgifterna minskas. Företagsskatten höjs med 2,5 procentenheter på vinster över 20 miljoner, momsen höjs med en procentenhet och inkomstskatten med 1,5 procentenheter. Premiärminister Sócrates valde dock att inte beskatta den 13:e och 14:e lönen som portugiserna får vid jul och sommarsemestern.
– Det hade kunnat sänka budgetunderskottet rejält men då hade protesterna trots allt blivit för stora, säger Pedro Romano.

Premiärministern José Sócrates, en av få kvarvarande socialdemokratiska regeringschefer i Europa, lade fram åtgärdsprogrammet med stöd av den konservativa oppositionen. Det allvarliga ekonomiska läget har gjort att de värsta meningsskiljaktigheterna mellan blocken har fått läggas undan till förmån för att bygga förtroende för landets ekonomiska politik. Sócrates leder en minoritetsregering och samarbetet över blockgränserna är nödvändigt för att få något uträttat. Sócrates anklagas dock för att ha brutit sitt vallöfte från september att inte höja skatterna. Han försvarade sig i en intervju i tv-kanalen RTP på tisdagskvällen.
– Jag tänker inte be om ursäkt för att ha gjort vad som är nödvändigt för att försvara landet, sade han.

Sparpaketet ska sänka budgetunderskottet ner till 2,8 procent under de kommande tre åren men de riktas inte mot Portugals grundläggande problem: den låga tillväxten. Portugal har haft den lägsta tillväxten av alla euroländer det senaste decenniet.
– Budgetunderskottet kommer säkert att lösas men inte de allvarligare problemen som ska ta Portugal ur krisen på lång sikt. Exporten måste öka men hur det ska ske är oklart. Jag är mycket pessimistisk inför framtiden, säger Pedro Romano.

Men bland de mörka molnen bryter små solstrålar igenom. Portugal hade den högsta tillväxten i eurozonen under årets första kvartal på en procent och är därmed ute ur recessionen. Statsskulden på 85 procent av bruttonationalprodukten är högre än stabilitetspaktens gräns på 60 procent men bara strax över EU-snittet. Dessutom ser stödet från folket ut att hålla i sig, vilket underlättar för de styrande politikerna att dra åt svångremmen ytterligare om det skulle visa sig bli nödvändigt.