Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Svensk EU-politiker kritisk mot burka

18 maj 2010 | ”Ingen religiös symbol”

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) är kritisk mot de heltäckande klädesplaggen burka och niqab.

I sin blogg berättar EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) hur hon i Uppsala för första gången såg en kvinna i burka, ett möte hon beskriver med orden: ”det kändes faktiskt inte alls bra”. Hon framhäver att för att en människa ska kunna delta i samhället, rösta i allmänna val, fatta beslut och underteckna kontrakt måste man kunna se varandra i ögonen och skaka hand.
– Den anonymitet som en burkaklädd kvinna påvisar stämmer inte med hur jag ser på individens plats i en modern demokrati, skriver Wikström i bloggen.

Cecilia Wikström vill
däremot markera att hon inte stödjer ett europeiskt förbud, vilket Europaparlamentets vice talman, liberala Silvana Koch-Mehrin, gör. Wikström anser att det är upp till varje land att själv ta ett sådant beslut. Däremot har hon förståelse och sympatiserar med Koch-Mehrins tankegångar.
– I Sverige menar jag därför att niqab eller burka inte kan ses som eller accepteras som ett religiöst plagg. Den tar nämligen ifrån individen hennes rättigheter, skriver Wikström.

Ett eventuellt förbud mot heltäckande klädesplagg har varit ett aktuellt ämne i flera europeiska länder under våren. Belgien var nära att som första land rösta igenom ett förbud men hindrades av regeringskris. Förslaget röstades igenom av ett enigt underhus och överhuset förväntas följa efter även om frågan just nu ligger på is.

I Frankrike har president Nicolas Sarkozy varit en ivrig förespråkare av burkaförbudet. Regeringen väntas lägga fram ett lagförslag på onsdag och parlamentet kan då ta ställning i frågan tidigast i juli. Den franska regeringsrätten håller däremot fast vid att förslaget inte kommer att kunna vila på någon rättslig grund.

Linn Eriksson

Skicka epost
Linn Eriksson

Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret