Nick Clegg och David Cameron.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Britter ogillar frisläppandet av Lockerbiebombaren

Britterna är nöjda med sin nya regering, men tycker att den skotska regeringen gjorde fel som släppte Lockerbiebombaren fri. Kampen mellan David och Ed Milliband för att bli ny Labourledare ser ut att bli stenhård.

Att släppa den livstidsdömde Lockerbiebombaren Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi fri var fel beslut, anser tre av fyra britter enligt en ny opinionsundersökning. al-Megrahi benådades av den skotska regeringen för snart ett år sedan eftersom han enligt läkarna endast hade tre månader kvar att leva på grund av sin prostatacancer.

Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi lever dock fortfarande och illvilliga spekulationer gör gällande att frisläppandet skulle ha kopplingar till oljebolaget BP:s verksamhet i Libyen, al-Meghrabis hemland.
Källa: Angus Reid Public Opinion. Metod: 1992 britter intervjuades online den 20-23 juli.

Den brittiska regeringen har fortsatt ett starkt stöd i Storbritannien, tre månader efter valvinsten som förde konservativa Tories och liberala Lib-Dem till makten. 53 procent tycker att premiärminister David Cameron gör ett bra jobb, medan 35 procent har en motsatt åsikt, en svag ökning från 32 procent i juni.

Vice premiärminister och liberalernas partiledare Nick Cleggs populäritet har sjunkit något men håller sig fortfarande på en jämn nivå. I juli ansåg 47 procent att han gör ett bra jobb (ner från 50 i juni) och 38 procent inte godkänner hans insats (upp från 34 procent i juni).
Källa: Angus Reid Public Opinion. Metod: Onlineintervjuer med 1992 britter den 20-23 juli.

Medan popularitetssiffrorna för regeringen är stadiga håller oppositionspartiet Labour på att byta partiledare, där kampen mellan de båda bröderna Milliband ser ut att bli mycket jämn. Storebror David, före detta utrikesminister, ligger steget före med stöd från 38 procent av partiets medlemmar, men lillebror Ed, tidigare miljöminister, är hack i häl med 32 procent.

Utesluts alla andra kandidater än bröderna Milliband får de båda exakt hälften av rösterna var. Och allt tyder på att det blir ett race mellan de två eftersom det till tredjeplatsens Diane Abbott finns ett stort avstånd: hon får endast 13 procent i mätningen.
Källa: YouGov. Metod: 1102 Labourmedlemmar intervjuades 27-29 juli.