Island har mångdubblat sitt fiske av makrill i strid med gällande avtal och kvoter, enligt EU.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Makrillkrig stärker EU-skeptiker

Islands medlemskapsförhandlingar med EU pågår som bäst när en fiskekonflikt tornar upp sig över Nordatlanten. Under sommaren har landet mångdubblat sitt makrillfiske i strid med gällande avtal.

– Islänningarna har länge velat diskutera kvotsystemet med EU men inte upplevt att de fått respons, säger den svenske konsuln Páll Zóphóníasson till Europaportalen.

Han bor på Vestamnnaeyjar, en ögrupp söder som Island som historiskt varit ett nav för det isländska fisket. Han minns det så kallade torskkriget på 1970-talet när isländska och
brittiska fiskefartyg drabbade samman ute till havs i jakten på torsk. Den här gången är det än så länge ett ordkrig och en blockad mot isländska och färöiska fiskefartyg i skotska och norska hamnar. EU:s fiskerikommissionär har meddelat att hon är bekymrad över situationen.
– Det som hänt under sommaren är att även Färöarna har ökat sitt makrillfiske. De fiskar nu tre gånger så mycket som avtalen tillåter och både Islands och Färöarnas överfiske hotar bestånden, säger Oliver Drewes, talesperson för EU:s fiskerikommissionär Maria Damanaki.

Han avfärdar uppgifter i internationella media om att fiskekonflikten kan påverka Islands förhandlingsläge vad gäller medlemskapet.
– Det har inte vi med att göra, det här är en fiskefråga och inget annat, säger Oliver Drewes till Europaportalen.
Men kommissionen håller samtidigt ett öga på öarnas fiskekvoter och inför höstens förhandlingar om nya fiskeavtal kan Islands och Färöarnas överfiske ändå få konsekvenser.
– Vi kommer att lägga all vår kraft på att få ett stopp på överfisket. Om det inte skulle vara framgångsrikt måste vi diskutera hur 2011 års avtal ska se ut, säger Oliver Drewes till Europaportalen.

Enligt EU har Island ökat sitt fiske av makrill från cirka 2 000 ton per år till 130 000 ton per år samtidigt som Färöarna ökat sitt makrillfiske till 85 000 ton per år. Det ska bland annat bero på att det finns mer makrill i Nordatlanten till följd av varmare strömmar, och att makrill numer följer med när man fiskar sill, enligt den svenske konsuln Páll Zóphóníasson.
– Ja, och att det skulle påverka våra möjligheter till medlemskap har vi hört. På grund av det, och andra negativa rykten, och hela historien med finanskrisen och Holland och Storbritannien blir EU-motståndet bara större här på Island, säger konsuln på Vestamnnaeyjar.

På VSV, ett av Islands största fiskeriföretag, är makrillkriget väl känt. Island saknar kvoter för makrillfiske eftersom man tidigare inte aktivt fångat de randiga atlantfiskarna.
– Vi har inga makrillkvoter alls i dagsläget eftersom Norge, Ryssland och EU har hävdat att det inte finns makrill i isländska vatten, Vi skulle behöva diskutera frågan men Island accepteras inte vid förhandlingsbordet, säger Sigurgeir B. Kristgeirsson, vd för VSV på Vestamnnaeyjar på Island.