EU-kommissionärerna Joaquín Almunia, José Manuel Barroso och ex-kommissionär Günter Verheugen.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionärer får a-kassa i tre år

En av det svenska riksdagsvalets frågor handlade om hur stor a-kassan skulle vara om man blir arbetslös. Det är en fråga EU-kommissionärerna inte behöver tänka på. De får a-kassa även när arbetslösheten tagit slut.

Det avslöjade den tyska tidningen Financial Times Deutschland på onsdagen. Enligt FTD får 17 före detta EU-kommissionärer a-kassa, trots att flera av dem har nya, välbetalda jobb. Bland andra får den tidigare irländske kommissionären Charlie McCreevy uppemot 110 000 kronor i månaden från EU-kommissionen samtidigt som han kasserar in lön från Ryanair där han sitter i styrelsen.

Enligt ersättningsreglerna får en kommissionär mellan 40 och 65 procent av sin tidigare lön i upp till tre år efter att mandatet avslutats. Den eventuella lönen från det nya arbetet räknas dock av från ersättningen.

Enligt uppgifter till Europaportalen är Sveriges tidigare EU-kommissionär Margot Wallström en av två ex-kommissionärer som valt att inte ta del av den fördelaktiga arbetslöshetsersättningen. EU-kommissionen försvarar systemet.
– Det är en övergångsersättning som ska hjälpa kommissionärerna in på arbetsmarknaden igen och garantera deras självständighet, sade en av talespersonerna till journalister i Bryssel.

Erik Wesselius på organisationen Corporate Europe Observatory, som bevakar och forskar på lobbyismen i EU, menar att kommissionens motivering till a-kassesystemet är oduglig.
– Med den förklaringen kör de rejält i diket. Reglerna kunde fungera om det verkligen
fanns strikta regler mot att kommissionärerna börjar arbeta med lobbying när de slutar. Men som det ser ut nu fungerar det inte.

Det är inte bara irländaren Charlie McCreevy som har börjat arbeta för företag som kan ha nytta av en kommissionärs kontakter och kunskaper. Den tidigare bulgariska kommissionären för konsumentfrågor, Meglena Kuneva, har tagit tjänst vid den franska banken BNP Paribas. Den före detta österrikiska kommissionären Benita Ferrero Waldner anlitas numera av den tyska försäkringsjätten Munich Re och listan kan göras ännu längre.

Ex-kommissionärer är inte förbjudna att börja arbeta i den privata sektorn men alla åtaganden ska granskas av en speciell kommitté som undersöker om de nya anställningarna är i linje med kommissionens uppförandekod. Men Erik Wesselius menar att kommittén inte har en objektiv syn på sakernas tillstånd.
– Den kommer ofta fram till att det inte föreligger intressekonflikter när vem som helst skulle komma fram till motsatsen. Vi behöver reformera uppförandekoden nu, säger Erik Wesselius.

Andra kommissionärer som fortfarande står på kommissionens lönelista är Italiens nuvarande utrikesminister Franco Frattini och Litauens president Dalia Grybuskaite. Systemet med den treåriga a-kassan får kritik även av EU-parlamentariker. Den konservativa ledamoten Ingrid Grässle vill frysa godkännandet av nästa års budget, som ska ske i nästa vecka, om reglerna inte ändras.