Annons

Internetoperatörer ska inte behöva filtrera innehåll, menar EU-parlamentet.

Bild: Fredrik Haglund

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet värnar "budbärarneutralitet"

Europaparlamentet har åter tagit ställning för den så kallade budbärarneutraliteten. På tisdagen fick ett initiativ angående de pågående Acta-förhandlingarna stöd av en majoritet av parlamentets ledamöter.

Förhandlingarna om Acta-avtalet inleddes 2007 och förs mellan bland andra EU, USA, Japan och syftar till att stoppa varumärkesförfalskning. EU-parlamentet anser i den skriftliga förklaringen ”att leverantörer av Internettjänster inte ska hållas ansvariga för de uppgifter som de överför eller mottar via sina tjänster i en sådan utsträckning att det innebär att sådana uppgifter måste granskas i förväg eller filtreras", det vill säga det som brukar kallas "mere conduit" eller "budbärarneutraliteten".

Enligt läckta dokument ska internetoperatörer tvingas stänga av internetabonnemanget för personer som anklagas för illegal fildelning. Att sådana skrivningar finns med i avtalet har dock förnekats av EU-kommissionen.

Parlamentet uppmanar också EU-kommissionen att göra alla dokument som rör förhandlingarna offentliga. Dessa har hittills förts under hård sekretess och mycket lite information om vad de olika förhandlingsparterna driver för linje har läckt ut. En annan del av kritiken rör de eventuella straffpåföljder för personer som illegalt sprider upphovsrättsskyddat material.