Hoppa till artikelns andra spalt.

”Euroländer som missköter sig bör förlora sin rösträtt”

Euroområdets medlemsländer som bryter mot unionens regler för de offentliga finanserna bör undantas tillfälligt från EU: s politiska beslutsfattande. De föreslår ordföranden för Europeiska centralbanken Jean-Claude Trichet i en intervju med Financial Times i dag.

Det kontroversiella förslaget skulle vara en del av ett "kvalitativt språng framåt" för att förhindra en framtida Grekland stil ekonomiska krisen, skriver tidningen. Samtidigt konstateras att förslaget sannolikt skulle kräva förändringar av EU:s fördrag vilket gör att förslaget mindre realistiskt åtminstone i närtid.

Förslag på skärpta regler kan finnas med i EU-ordföranden Van Rompuys Task Force som presenteras på EU-toppmötet 28-29 oktober. Dagens uttalande från Jean-Claude Trichet kan ses i ljuset av den självkritiska debatt som pågår i EU efter finanskraschen.