EU-kommissionär Viviane Reding var mycket upprörd efter att det uppdagats att franska ministrar ljugit om romer situation.

Bild: EU-Kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Frankrike ett steg närmare EU-åtal

EU-kommissionär Viviane Reding med ansvar för medborgerliga rättigheter i EU är beredd att ta Frankrike till EU-domstolen för dess uppmärksammade behandling av romer.
– Jag är personligen övertygad att kommissionen inte kommer att ha något annat val än att inleda ett rättsligt förfarande mot Frankrike, sade Viviane Reding vid kommissionens presskonferens.

I ett sällsynt tal vid dagens presskonferens hos EU-kommissionen pekade EU-kommissionär Vivian Reding ut Frankrikes agerande mot romer som skandalöst.

EU-kommissionen kommer att snabbehandla Frankrikes agerande under de närmaste veckorna och sannolikt kommer de att inleda ett så kallat överträdelseförfarande i två fall för brott mot rätten till fri rörligheten i EU.

EU-kommissionens kraftiga reaktion kommer efter att det uppdagats att det franska inrikesministeriet, enligt hemliga dokument som läckt till media i förra veckan, givit uttryckliga order på att riva just romska läger, något man förnekat i möten med kommissionärerna Vivian Reding och Cecilia Malmström.
– Under ett formellt möte med de franska ministrarna Eric Besson och Pierre Lellouche fick jag och kommissionär Malmström politiska garantier för att vissa etniska grupper inte varit målet för utvisningarna i Frankrike, sade Vivian Reding.

Att de franska försäkringarna att inga människor skulle blivit utvisade för sin etnisk grupptillhörighet visade sig falska upprörde kommissionären särskilt.
– Mina damer och herrar,  detta är i sammanhanget inte ett ringa brott . Efter 11 års erfarenhet i kommissionen, skulle jag gå ännu längre: Detta är en skandal.