300 000 nya jobb utlovas av Irlands regering

Den irländske premiärministern Brian Cowen från center-högerpartiet Fianna Fáil presenterade idag en plan som sägs kunna ge 150 000 direkta nya jobb, och lika många till genom så kallade spin off-effekter, skriver Irish Times.

Satsningen ska fokusera på områdena internationell handel, turism och investering, och ett mål sägs vara att öka Irlands export med en tredjedel.

Planen är rejäl, med tanke på att Irland har knappt 4,5 miljoner invånare. Av dem är mer än 13 procent arbetslösa, vilket gör Irland till ett av de länder i EU som har högst arbetslöshet.

Oppositionen kritiserar den nya jobbplanen, och menar att man istället borde fokusera på att få unga irländare att stanna kvar på ön. Som det ser ut idag lider Irland av ett problem med ”brain drain” där unga, välutbildade personer lämnar det krisdrabbade landet, säger Richard Bruton från det kristdemokratiska partiet Fine Gael. Han anklagar också regeringen för att satsa allt för mycket resurser på att rädda banker, istället för att rädda kvar ungdomarna.