Hoppa till artikelns andra spalt.

Protester mot nedskärningar i EU

Över hela Europa protesterade igår människor mot pågående och planerade besparingar i offentlig sektor. Europafackets budskap var att investeringar är det rätta svaret på ekonomisk kris och arbetslöshet.

– Arbetare är ute på gatorna i dag med ett tydligt budskap till Europas politiker: det finns fortfarande tid att välja bort nedskärningar, det finns fortfarande tid att byta riktning.

Det sade Europafackets generalsekreterare John Monks inför gårdagens demonstration i Bryssel som samlade över hundratusen deltagare från 30 olika länder enligt arrangörerna. Enligt den belgiska polisen var de snarare runt femtiotusen.

– Grekland och Irland har redan gjort stora besparingar och det är tydligt att det inte har någon inverkan på tillväxt och arbetslöshet, sade Monks i ett uttalande. Han jämförde med tiden efter Andra världskriget då länderna fick flera år på sig att bygga upp sin ekonomi. Istället för att spara tycker Europafacket att man ska behålla välfärden, satsa på jobb för unga och införa en så kallad Tobin-skatt på finansiella transaktioner.

Medan demonstranterna tågade genom Bryssel lade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso fram sina planer på hårdare regler för länder som bryter mot budgetreglerna och har stora underskott i ekonomin. Han menade att det var en nödvändig läxa att göra efter den finans- och eurokris som drabbat Europa.

Igår hölls stora protester också i bland annat Spanien, Grekland, Italien, Irland och Lettland. På vissa håll gick det handgripligt till. I Madrid var det generalstrejk och BBC rapporterar att en bank var tvungen att såga upp sina metallportar eftersom låset limmats igen. Bankerna och inte folket ska betala, löd demonstranternas budskap.