Godfrey Bloom citerade en nazistisk slogan medan tyske Martin Schulz talade i EU-parlamentet.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brittisk EU-politiker slängdes ut två gånger

Godfrey Bloom kastades ut ur EU-parlamentets kammare två gånger på onsdagen efter att ha citerat en nazistisk slogan och kallat S-ledaren Martin Schulz för ”odemokratisk fascist".

Godfrey Bloom från det brittiska EU-kritiska partiet UK Independence Party (UKIP) fällde kommentarerna under en debatt i EU-parlamentets kammare i Strasbourg på onsdagsmorgonen. När Martin Schulz, tysk ledamot och gruppledare för Socialdemokraterna i EU-parlamentet, i en debatt kritiserade den brittiske premiärministern David Camerons inställning till EU:s budget skrek Godfrey Bloom ”ein Volk, ein Reich, ein Führer!” (ett folk, ett rike, en ledare) – ett motto de tyska nazisterna använde sig av på 1930- och 40-talet.

Talman Jerzy Buzek krävde då att Bloom bad om ursäkt, men Bloom vägrade.

– Martin Schulz är en odemokratisk fascist, sade Bloom.

Efter det bad talmannen Godfrey Bloom att lämna salen, vilket Bloom då gjorde. När parlamentet sedan skulle rösta vid 12-tiden hade Bloom återvänt till sin plats. Vice talmannen Edward McMillan-Scott bad då Bloom lämna salen igen, förgäves.

– Jag har blivit demokratiskt invald av mina väljare och har rätt att rösta, sade Bloom och fick högljutt stöd av sin partigrupp.

Edward McMillan-Scott gjorde då en paus i sittningen under vilken Godfrey Bloom lämnade kammaren, eskorterad av vakter. Hans gruppkamrater applåderade honom under uttåget.

Svenska EU-parlamentariker som bevittnade händelserna på första parkett hade märkbart svårt att finna ord för det inträffade.

– Det är förnedrande och ovärdigt parlamentet. Han förolämpade inte bara Schulz utan också de som föll offer för det Tredje riket, säger Gunnar Hökmark (M) till Europaportalen.

– Det var helt rätt, säger Marita Ulvskog (S) om att Bloom fick lämna kammaren två gånger.

– Samtidigt ger det honom en otrolig uppmärksamhet, men det måste finnas gränser för vad man får säga, lägger hon till.

Partiledaren för UKIP, Nigel Farage, menade att Bloom kastades ut ur kammaren eftersom det finns olika regler för olika ledamöter. Enligt Farage har Schulz och andra ledamöter använt ordet ”fascist” tidigare, utan repressalier. Eva-Britt Svensson (V) tar helt avstånd från Blooms uttalanden men stöder inte utvisningen till fullo.
– Jag är orolig för att man inte har samma regler för alla ledamöter. Det har förekommit tillfällen då Bloom och hans kollegor har kallats för ”mentalt störda” utan några åtgärder, och det är inte heller korrekt, säger Eva-Britt Svensson.

Men det fanns andra ledamöter som höll med Bloom. Partiledaren för British National Party, Nick Griffin, säger att Blooms nazistreferenser var acceptabla.

– Om det var för att beskriva EU var det okej. Grekland och Irland kan jämföras med de protektorat Nazityskland skapade på 30-talet. Schulz borde skaffa sig lite mer skinn på näsan, säger Nick Griffin.

De fem största partigrupperna, utöver Schulz egna socialdemokratiska grupp, fördömde gemensamt Blooms uttalanden.

– Vi kan aldrig acceptera att medlemmar av EU-parlamentet förolämpar sina kollegor på ett sätt som påminner om de mörkaste stunderna i vår historia, skriver de i ett uttalande.