Annons

Svenska folkets negativa syn på euron delas av allt fler småföretagare.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stöd för euron faller hos småföretagare

Småföretagarna har länge varit betydligt mer positiva till att Sverige inför euron jämfört med folk i allmänhet. Men på ett år har stödet fallit från 67 procent till 53 procent.

I gruppen småföretagare utan anställda har stödet för euron sjunkit till 44 procent medan andelen negativa i samma grupp ökat till 36 procent. Det visar en undersökning från SE-bankens eurobarometer som presenterades på måndagen.

Störst stöd för euron finns hos företag som är äldre än tre år, med fler än 50 anställda, drivs av en man och sysslar med handel.

Leif Svensson, ordförande för småföretagarnas riksförbund och förespråkare för euron, tar undersökningen med ro. Han pekar på att de som är minst för euron är småföretagare som enbart jobbar på den svenska tjänstemarknaden, som exempelvis rörmokare, medan tillverkande och handelsinriktade företag är mer positiva.
– De ser en säkerhet i sina affärer med utlandet med en större valuta men det tänker inte småföretagaren på som drar rör eller snickrar. De ser bara att Sverige har bättre finanser än resten av Europa.

Ändrar det här er inställning till euron?
– Nej, nu byggs det upp en beredskap i EU för nya kriser. Därför tror vi att stödet för euron kommer att sakta stiga igen, säger Leif Svensson.

Jämfört med svenska folket är stödet för euron bland småföretagare mer än dubbelt så stort. I en undersökning av SCB i maj var 28 procent av svenskarna för euron och 60 procent emot.