Oksana Andrusyak ser bakslag både för demokratin och ekonomin i hemlandet Ukraina

Oksana Andrusyak ser bakslag både för demokratin och ekonomin i hemlandet Ukraina

 

"Unga ukrainare är inte beredda att kämpa för demokrati"

Oksana Andrusyak är ordförande för European Youth Parliament i Ukraina, och docent vid institutionen för Internationell ekonomi och affärer på ett av Kievs universitet.

På måndag är det toppmöte mellan EU och Ukraina. Hur viktigt är det för ukrainarna att landet närmar sig EU?

– Bland mina vänner som är aktiva i European Youth Parliament tycker de flesta att ett EU-medlemskap och den utveckling det skulle innebära för Ukraina, är något väldigt positivt. Generellt är de flesta unga för en europeisk integration.

På fredag i samma vecka möts presidenterna för Ryssland och Ukraina. President Viktor Janukovytj har stärkt banden med Ryssland sedan han kom till makten. Föredrar ukrainarna EU eller Ryssland som samarbetspartner?

– Det är svårt att säga. I till exempel östra Ryssland har många ryska släktingar så man kan inte förvänta sig att de vill bryta helt med Ryssland. Men de flesta ukrainare ser idag Ukraina som ett självständigt land. Som jag uppfattar det, är de flesta snarare pro-europeiska. Ju mer utbildade människor är, desto mer positivt inställda är dem till en europeisk integration, och att behålla goda relationer med andra grannländer.

Hur är den politiska situationen i Ukraina idag?

– Om du tittar på tv eller lyssnar på radio får du alltid regeringens egen version av nyheter. Man får sällan veta något av vad oppositionen tycker. Sedan senaste presidentvalet har olika medier tvingats stänga, och personal avskedats. En annan sektor där många fått gå är inom tulltjänsten. Regeringen har också hindrat en ny lag som skulle begränsa presidentens makt.

Det pågår demonstrationer i dagarna mot en skattereform som skulle innebära högre skatter för små och medelstora företag.

– Om lagen godtas så innebär det i princip döden för små företag. De har också genomdrivit en lagförändring för arbetslivet, som innebar att de förlängde arbetsdagen med flera timmar och tog bort förmåner för gravida kvinnor. De genomför sådana förändringar så tyst de kan. Med tanke på hur internet-tillgången ser ut i Ukraina är det många som aldrig kan ta del av sådan information, som ofta bara publiceras på olika webbsidor.

Kan man demonstrera på gatorna idag utan att oroa sig för repression?

– Hittills verkar det som att det fortfarande är okej, för efter revolutionen och alla friheter som vi till slut fick så vande sig folk vid att uttrycka sina åsikter. Men jag tror att många människor är rädda för att demonstrera.

Vilken politisk fråga är viktigast för Ukraina just nu?

– Jag skulle säga att de flesta oroar sig mest för Ukrainas stabilitet, och huruvida vi kommer utvecklas mot det kriminella regeringssystem vi hade förut där makten ligger i en liten grupp människors, en klans, händer. Huruvida man är för Europa eller för Ryssland kommer i andrahand för de flesta ukrainare.

Hur ser unga ukrainare på framtiden?

– Många av dem som kan flera språk satsar på att få stipendium och åka utomlands och plugga, kanske hitta ett sätt att få stanna kvar där. Jag tror att de flesta unga skulle åka utomlands och jobba eller plugga om de fick chansen.

Ser de ingen chans till jobb och karriär i Ukraina?

– Även om de gjorde det så inser de att inte mycket förändras just nu. Många av dem är inte beredda att ta utmaningen att kämpa för demokrati i Ukraina för det kommer ta lång tid.

Vad gillar unga ukrainare att göra på fritiden?

– Förutom bio och discon, så har det blivit populärt med extremsporter, och på landet cyklar många i terräng. Olika subkulturer är också stort, till exempel emo-kulturen. Många av mina elever på universitetet spelar i band, så jag skulle säga att kreativitet är viktigt för Ukrainas unga. Många ordnar flash mobs. Vi gjorde en utanför operan där vi stod och sjöng mitt i en folkmassa.

Bortsett från politik – vad pratas det mest om i Ukraina just nu?

– Bland ungdomar skulle jag säga att det handlar om Hollywood-stjärnor och mode, och folk i allmänhet pratar mest om de höga priserna och den ekonomiska situationen i landet. I Kiev är det ständiga samtalsämnet att lägenheterna är så dyra.