Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Ministrar sågar krav på mammaledighet

6 december 2010

När frågan om att utöka mammaledigheten i EU diskuterades på måndagen vändes sig flera länder emot Europaparlamentets krav att ersättningen vid 20 veckors mammaledighet skulle vara 100 procent av lönen. Ministerrådet hoppas närmast på en kompromiss.

– Inget medlemsland stödjer parlamentets förslag, sade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) efter mötet.

Inför dagens möte hade en grupp länder, däribland Sverige, betonat att nya EU-regler måste ta hänsyn till EU-ländernas olika system för mammaledighet och att ett nytt direktiv inte bör gå längre än att ställa upp minimikrav.  

Inom tre veckor ska det belgiska ordförandeskapet ha tagit fram en färdplan för hur en kompromiss ska uppnås med Europaparlamentet.  Men sannolikt kommer det att dröja innan ministrarna är redo för ett beslut.

– Det kommer inte att bli något beslut det närmaste året, säger en EU-diplomat med direkt insyn i frågan, till Europaportalen.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret