Trögt för EU och Afrika

När toppmötet mellan EU och Afrika avslutades igår hade parterna enats om en deklaration om utökat samarbete. Men flera frågor, som klimat, investeringar och handelsavtal, förblev olösta. Det allmänna intrycket är att man står och stampar på stället, skriver Radio France Internationale.

Den gemensamma deklarationen fokuserade särskilt på vikten av privata investeringar och handel för att skapa jobb och tillväxt.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso beskrev i ett tal mötet som framgångsrikt och sa att samarbetet mellan EU och Afrika bygger på gemensamma intressen. Från EU:s sida höll man fast vid det tidigare löftet om att öka biståndet till Afrika till 0,7 procent av bruttonationalprodukten till 2015, och 50 miljarder euro i bistånd kommer ges under de närmaste tre åren.

Samtidigt klagade ordföranden för Afrikanska unionens kommission, Jean Ping, över att Europa inte investerar tillräckligt i Afrika, där Kina däremot har allt större intressen

– Européerna måste vakna upp och komma hit, sa Jean Ping skriver AFP.

När det gäller den gemensamma klimatdeklaration som EU hade hoppats kunna få med sig Afrika på inför Cancún blev det kalla handen. De afrikanska länderna menade att deklarationen bara uttryckte EU:s intressen, skriver EUobserver.

Den känsliga frågan om ett gemensamt handelsavtal mellan EU och Afrika, där Afrika nyligen deklarerat sitt missnöje mer EU:s inställning, diskuterades bakom stängda dörrar.

En annan tvistefråga gällde migration. Libyens ledare och värden för mötet, Muammar Al-Gadaffi, dömde i sitt inledningstal ut det ekonomiska partnerskapet med EU. Han begärde mer pengar från EU i utbyte mot hjälp att stoppa oönskade migranter innan de når EU:s gräns.