Ungerns parlament i Budapest.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungerska regeringen lutar åt abortförbud

Livet måste skyddas från befruktningsögonblicket fastslår den ungerska regeringen i ett lagförslag som ska öppna upp för ett förbud mot aborter, rapporterar The Wall Street Journal på torsdagen.

Ungern kan vara på väg att ansluta sig till länder som Polen där abort har förbjudits. Den nya konservativa regeringen, som har egen majoritet, har redan vid ett flertal tillfällen sedan i somras använt sin nyvunna makt att förändra landets konstitution.

Även om förslaget har en religiös och moralisk bakgrund finns det också en mer krass verklighet som regeringen använder som argument: framtida pensionsinbetalningar. För att Ungerns helt nyinrättade pensionssystem ska fungera krävs det att fler jobbar.  Så höstens nyhet att antalet ungrare sjunkit under det magiska 10-miljonerstrecket har gett regeringen ännu ett argument mot abort, skriver Wall Street Journal.