Hoppa till artikelns andra spalt.

Brittisk abortregel till domstol

Storbritanniens största rådgivningsorganisation för aborter stämmer regeringen som de menar går emot expertråd när man hindrar kvinnor från att genomföra medicinsk abort hemma.

Medicinsk abort utförs tidigt i graviditeten genom att kvinnan tar två piller med 24 till 48 timmars mellanrum, De flesta länder tillåter att kvinnor tar det andra pillret hemma, men inte Storbritannien, vilket organisationen British Pregnancy Advisory Service, BPAS, anser utsätter kvinnor för onödigt obehag, skriver The Guardian.

Enligt BPAS har de i tio år försökt få regeringen att ändra reglerna och att det nu blir en sista utväg att gå till domstol. Regeringens ovilja beror enligt organisationens chef Ann Furedi på att man är rädd att regeländringen kan tolkas som att man gör det lättare för kvinnor att få abort.