Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Europarådet: USA och Europa blundade för organhandel

26 januari 2011 | ”Kan hindra EU-integration”

Europarådet antog igår med stor majoritet en resolution som kräver att anklagelserna mot Kosovos ledare Hashim Thaçi om inblandning i organhandel ska utredas vidare. Men Kosovos bristande vittnesskydd försvårar möjligheten till en rättsprocess.

Trots det stora stödet för rapporten, var Dick Martys ton allt annat än segerviss igår.

– Det finns ingen anledning att känna triumf idag. Mina tankar går till de som fortfarande undrar vad som hände med deras familjemedlemmar, sade Marty vid en presskonferens på Europarådet i Strasbourg igår.

I december förra året presenterade Dick Marty sin rapport där Kosovos premiärminister Hashim Thaçi anklagas för att ha varit inblandad i handel med organ från bland annat mördade serbiska fångar från 1999 och framåt. Det nätverk premiärministern ska ha agerat inom ska också ha sysslat med vapen- och heroinsmuggling. Thaçi nekar till anklagelserna och ska ha kallat rapporten ”pro-serbisk propaganda”.

Att den nationella aspekten på frågan är viktig märktes på presskonferensen, där Marty ägnade en stor del av tiden till att dementera att rapporten skulle rikta sig mot Kosovo eller någon särskild etnisk grupp. Men den aktuella rapporten kan försvåra Kosovos och Albaniens möjlighet att närma sig EU, sade nyligen Agim Zogaj, chef för statsvetenskapliga institutionen på universitetet i Pristina, enligt tidningen Balkan Insight.

Wikileaks-uppgifter publicerade i The Guardian i måndags pekar på att USA och flera andra väststater som stöder Kosovos självstyre, känt till anklagelserna mot Thaçi i flera år utan att agera. Liknande uppgifter kommer från Dick Marty, som under gårdagens presskonferens riktade skarp kritik mot nationella ledare för ”sättet att systematiskt låta ekonomiska överväganden stå över grundläggande rättigheter”.

Europarådet kräver en internationell undersökning av de anklagelser som riktas bland annat mot Thaçi. Konkret innebär det att en sådan utredning kommer drivas av EULEX, den till största delen polisiära EU-styrka som upprätthåller det knappt 3-åriga självstyret i Kosovo.

EULEX har begärt mer bevis av Dick Marty för att de ska ta ställning till om de ska påbörja en utredning, en begäran som Marty kommenterade igår.

– Det är upp till åklagaren att hitta bevis. Det vi kan göra är att bidra med namn på vitten och information. Vi är villiga att starta en dialog, men vi vill veta under vilka villkor de väldigt känsliga uppgifter vi kommer låta dem ta del av kommer behandlas, sade Dick Marty och påpekade att vittnen tidigare mördats utan att det väckt någon reaktion alls.

Enligt Martys kollega, Jean Charles Gardetto, är det ett problem att Kosovo saknar riktiga lagar och en enhet som ansvarar för vittnesskydd. Dessutom är landet väldigt litet vilket gör det omöjligt att skydda vittnen och deras familjer utan att föra dem utanför landet, något som kan bli väldigt kostsamt.

– En liten enhet inom EULEX jobbar väldigt hårt med den här frågan, men de har inte tillräckligt med resurser, sade Gardetto.

Blerim Krasniqi, talesperson på EULEX, säger att de hittills har kunnat upprätthålla vittnesskydd när det behövs. Men hur det skulle bli om organhandelshärvan går till domstol vill han inte säga något om.

– Vi får vänta och se hur stor efterfrågan på vittnesskydd blir, säger Krasniqi.

Idag, onsdag, debatteras frågan om vittnesskydd i Balkanländerna i Europarådet och beslut ska fattas om en resolution baserad på en rapport av Gardetto.

Elsa Persson
Redaktör
Elsa Persson
Redaktör

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret