Hoppa till artikelns andra spalt.

Nyval kan komma snabbt på Irland

Det gröna partiet lämnade igår regeringskoalitionen. Nu ser oppositionen sin chans att försöka tidigarelägga valet.

Premiärminister Brian Cowen vann i förra veckan en förtroendeomröstning inom sitt parti Fianna Fail. Men Cowen är väldigt impopulär bland befolkningen till följd av sin hantering av den ekonomiska krisen. I lördags meddelade han att han avgår som partiledare för Fianna Fail, men att han sitter kvar som premiärminister tills den budget, som är ett villkor för EU och IMF:s lån, har röstats igenom.

Efter Cowens avhopp meddelade det gröna koalitionspartiet att de lämnar regeringen, bland annat på grund av att Fianna Fail anses ha varit för dåliga på att informera sin koalitionspartner om viktiga politiska förändringar, skriver The Irish Times.

Med det gröna partiets avhopp ökar pressen för att tidigarelägga det val som Cowen härom veckan meddelade skulle ske den 11 mars. Oppositionspartierna vill se ett val redan nästa månad. Trots att det gröna partiets lämnat regeringen säger de sig komma att stödja den budget som nu förbereds för omröstning.