Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-polis öppnar utredning mot premiärminister om organhandel

EU:s polis- och rättsliga styrka i Kosovo, EULEX, går vidare med anklagelser mot Kosovos premiärminister Hashim Thaçi om inblandning i allvarlig brottslighet, däribland organhandel.

I förra veckan antog Europarådet med stor majoritet en rapport där anklagelserna om narkotika-, vapen-  och organhandel läggs fram. Nu öppnar EULEX en ”preliminär utredning”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

EULEX uppmanar alla relevanta källor, bland annat rapportens författare Dick Marty, att komma in med bevis på brottsanklagelserna. Som Europaportalen berättade i förra veckan ser Europarådet stora brister med vittnesskyddet i Balkanområdet, vilket enligt Marty kan göra det svårt att lämna vidare känsliga uppgifter. EULEX skriver dock att de ”har fullt förtroende för vår egen enhet för vittnesskydd”.