En fiskehamn i Marocko

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kontroversiellt fiskeavtal med Marocko kan förlängas

Enligt uppgift väntas EU-kommissionen imorgon föreslå en ettårig förlängning av det fiskeavtal med Marocko där ockuperade Västsaharas vatten ingår.

Tidningen EuropeanVoice skriver att fiskekommissionär Maria Damanaki ville att det nya avtalet skulle exkludera just de västsahariska vattnen, men hon fick motstånd av de andra i kommissionen. Förslaget om en ettårig förlängning av gällande avtal ska istället ha kommit från Spanien, det EU-land som mest utnyttjar fiskevattnen utanför Marocko och Västsahara..

– Det skulle vara extremt olyckligt att förlänga avtalet vid den här tidpunkten i historien, just när vi bevittnar hur människor i Nordafrika inte längre accepterar ett odemokratiskt styre, sade den svenska EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) till EuropeanVoice.

EU:s fiskeavtal har kritiserats skarpt för att bryta mot internationell rätt och ignorera västsahariernas rätt till självbestämmande. Det nuvarande protokollet, som reglerar siffror och detaljer inom det löpande avtalet, går ut den 27 februari.

I oktober rapporterade Europaportalen om att kommissionär Damanaki ville se resultat på hur fiskeavtalet kommit lokalbefolkningen, däribland västsaharierna, till del innan beslut fattades om förlängning. Men enligt en svensk diplomatkälla har det inte presenterats någon utvärdering av pågående protokoll.