Arkivbild. EU-politiker Pablo Zalba Bidegain tillbakavisar mutanklagelser.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ännu en politiker utreds efter mutanklagelser

Efter mutanklagelserna mot tre Europaparlamentariker seglar ännu ett namn upp på The Sunday Times lista. Den konservativa spanjoren Pablo Zalba Bidegain kan i ett videoklipp på Youtube ses diskutera lagförslagsändringar med falska lobbyister.

I söndags skrev Sunday Times om ett fjärde namn i listan över mutanklagade EU-parlamentariker. Pablo Zalba Bidegain från högerpartiet Partido Popular och medlem i parlamentets kristdemokratiska grupp, EPP, ses i ett Youtube-klipp diskutera lagförslagsändringar. Tidningen har låtit två journalister utge sig för att vara lobbyister med uppdrag från olika klienter att mot löfte mot ekonomisk ersättning till enskilda europaparlamentariker få igenom specifika förändringar av lagförslag. Några pengar har dock aldrig betalats ut utan tidningens syfte har varit att se hur långt olika politiker har varit beredda att gå. Mötena har filmats.

I det nu aktuella videoklippet säger journalisten till Zalba att hon på uppdrag av en klient vill ha vissa ändringar i ett lagförslag som ligger i EU-parlamentet för behandling. Zalba frågar vilken rapport (lagstiftning) det gäller och säger sedan att han är skuggrapportör på rapporten ifråga. En skuggrapportör representerar sin partigrupp och spelar en viktig roll vid framtagandet nya förslag i parlamentet. I videoklippet tar journalisten upp frågan om betalning för parlamentarikerns tjänster.
– Självklart kommer vi att betala dig för din hjälp, säger journalisten.
– Ja, svarar Pablo Zalba Bidegain.

Europaportalen har under dagen försökt att nå Pablo Zalba Bidegain för en kommentar utan framgång. En person från hans stab som inte vill framträda med sitt namn säger att det inte är en mutanklagelse i det här fallet som med de tre tidigare EU-parlamentariker.
– Zalba har fullt stöd, både på nationell nivå och från EPP-gruppen. Han kommer inte att avgå.

Till den spanska tidningen El Pais förnekar han alla anklagelser om mutor.
– Jag blev lurad. De försökte att gillra en fälla men uppenbarligen föll jag inte där i eftersom jag aldrig accepterade pengar, säger han.

Som Europaportalen har skrivit tidigare råder en strid mellan Europaparlamentet och EU:s byrå för bedrägeribekämpning, Olaf, om vem som ska utreda Sunday Times mutanklagelser. I förra veckan försökte Olaf ta sig in på de utpekade parlamentarikernas kontor i Europaparlamentet för att säkra innehållet i datorerna men stoppades då av parlamentets säkerhetsvakter.

I torsdags fick Olaf ett skriftligt svar från EU-parlamentets talman som i frågasatte om Olaf hade mandat att göra en utredning. Olaf svarade på fredagen att byrån enligt avtal med EU:s institutioner har behörighet att göra interna utredningar på ledamöter i EU-parlamentet.

Parlamentet har tillsatt en utredning för att granska anklagelserna mot Zalba.