Hoppa till artikelns andra spalt.

Barroso lovar miljoner till europeisk film

Efter rykten om nedläggning eller kraftig bantning av MEDIA-programmet träffade på torsdagen José Manuel Barroso och kommissionären Androulla Vassiliou oroliga filmregissörer och gav ett lugnande besked.

Under en tid har rykten gått om att MEDIA-programmet inte längre ska ingå i EUs budget efter 2013. Men nu lugnar EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.
– MEDIA-programmet har haft en ovärderlig roll i att stötta den europeiska filmindustrin i 20 år. I stället för att lägga ner det har vi planer på att satsa ännu mer på programmet i framtiden, sa José Manuel Barroso.

Kulturkommissionären Androulla Vassiliou la även till hur viktigt programmet är för kulturell mångfald, konkurrens och jobb. Hon menar att utan programmet skulle publiken se mycket färre europeiska filmer.

Idag träffas över 300 representanter från filmindustrin att diskutera MEDIA-programmets framtid.