Hoppa till artikelns andra spalt.

Oppositionen misslyckades kräva besked före toppmöte

En majoritet i riksdagens finansutskott har krävt att regeringen ska tvingas offentliggöra sina ståndpunkter före nästa EU-toppmöte i slutet av mars. Men majoritet blev snabbt en minoritet när riksdagen på onsdagen med röstsiffrorna 159 – 162 röstade ner förslaget.

Oppositionspartierna vänder sig i olika grad mot EU-förslag som de uppfattar som ett hot den nationella ekonomiska politiken, där ibland den fria förhandlingsrätten vid lönesättning och val av pensionsålder. Därför ville de få regeringen att bekänna färg genom att tvinga dem att skriva ner sin uppfattning i förväg till riksdagen. Efter dagens debatt såg det ut som om det fanns en en majoritet bestående av de röd-gröna samt Sverigedemokraterna för kravet, men förslaget föll.