Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Swiftavtal fick kritik från EU-parlamentariker

17 mars 2011

Den europeiska polisbyrån Europol fick hård kritik i EU-parlamentet på onsdagen för det sätt byrån har lämnat ut europeiska bankdata till USA.

Som Europaportalen skrev i förra veckan har Europol kritiserats för hur man har lämnat ut uppgifter om europeiska banktransaktioner till USA inom ramen för det så kallade Swiftavtalet. Stora mängder data har lämnats ut efter att amerikanska tjänstemän har givit muntlig information till Europol som inte dokumenterats.

Flera ledamöter i EU-parlamentets utskott för inrikes frågor uttryckte på onsdagen kritik mot Europol när utvärderingen formellt presenterades. De kräver nu bland annat att Europols chef Ron Wrainwright kommer till utskottet för att förklara sig.

Europol har tidigare bett EU-kommissionen med hjälp om hur avtalet ska tolkas men har inte fått den hjälp de har bett om, uppgav Isabel Cruz, ansvarig för Europols utvärdering.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret