Annons

Tungviktare sågar tysk-fransk EU-pakt

Fransk-tyska utspel är dömda att misslyckas, det är EU-kommissionen som måste leda vägen mot en mer sammanhållen europeisk ekonomisk politik, skriver de tre EU-tungviktarna Jacques Delors, Romani Prodi och Guy Verhofstadt.

I en debattartikel i Financial Times dömer Jacques Delors, Romani Prodi och Guy Verhofstadt ut det fransk-tyska förslaget till en konkurrenskraftspakt som läckte ut för några veckor sedan.

”Det fransk-tyska förslaget byggde på en mellanstatlig modell av grupptryck som upprepade gånger har visat sig vara ineffektivt. Den saknar den disciplin och opartiska prövning som behövs för att leverera resultat”, skriver de.

Istället föreslår de att EU-kommissionen ska lägga fram förslag på närmare samarbete vad gäller pensionsnivåer, lönenivåer, bolagsskattnivåer, forskning och utveckling och infrastrukturprojekt. Syftet är att skapa mål dit medlemsländerna måste sträva. Misslyckas de med det kan sanktioner utdömas, liknande de som gäller för skuldsättning och budgetunderskott.

Jacques Delors och Romani Prodi, båda socialister, är tidigare ordförande för EU-kommissionen.  Guy Verhofstadt leder den liberala gruppen i Europaparlamentet och före detta premiärminister i Belgien.