De Gröna näst största parti i Tyskland

Efter att de Gröna i Tyskland registrerar  ett rekordstöd i en ny opinionsmätning har de för första gången sedan valet 2009 en majoritet tillsammans med Socialdemokraterna.

Mätningen ger de Gröna 28 procent, en ökning med sju procentenheter jämfört med för två veckor sedan och ett nytt rekord. Orsaken bedöms vara deras motstånd mot och de andra partiernas vacklande åsikter om kärnkraftens framtid, enligt flera tyska medier.

Tillsammans med Socialdemokraterna, som tappar två procent ner till 23, får de 51 procent av rösterna. Det är första gången sedan valet hösten 2009 det inträffar.

Regeringspartierna tappar båda mark. Angela Merkels CDU tappar från 33 till 30 procent och liberala FDP går ner till tre procent och hamnar därmed under femprocentsspärren. Partiledaren Guido Westerwelle meddelade i förra veckan att han ska avgå som partiledare, men stanna som utrikesminister.

Vänsterpartiet Die Linke ökade från åtta till nio procent.

Mätningen gjordes den 28 mars - 1 april med 2505 personer av Forsa.