Hans-Peter Martin anklagas för att ha försnillat nio miljoner av partikassan. Han avvisar anklagelserna.

Hans-Peter Martin anklagas för att ha försnillat nio miljoner av partikassan. Han avvisar anklagelserna.

EU-kritisk parlamentariker anklagad för miljonfusk

En österrikisk EU-parlamentariker, känd för att avslöja EU-fusk med pengar, står själv anklagad för att ha använt partipengar privat. Tvingas han avgå blir han den tredje österrikaren på tre veckor som gör det.

Hans-Peter Martin är en före detta journalist som gjort sig ett namn genom att vara en sylvass, men lätt oberäknelig, EU-kritiker. Hans medarbetare får inte dricka av kaffet som serveras på utskottsmötena för att Martin ser det som slöseri med EU:s pengar och 2004 avslöjade han hur EU-parlamentariker fuskade med traktamentet. Han tog med sig tysk tv som filmade när parlamentariker skrev på närvarolistor tidigt på morgonen för att sedan lämna parlamentet direkt med dagstraktamentet i fickan. (Se videon ovan.)

Nu står han själv inför skranket efter att hans partikollega Martin Ehrenhauser anmält honom för att ha stulit pengar från partikassan. Partiet, som heter ”Dr Martin – för demokrati, kontroll och rättfärdighet” och startades av Hans-Peter Martin själv, fick i EU-parlamentsvalet 2009 18 procent av rösterna i Österrike och cirka 20 miljoner kronor av den österriska staten i partibidrag.

Upp till nio miljoner kronor fattas nu av dessa enligt Ehrenhauser som har tagit fallet till åklagare i Österrike. Ehrenhauser säger sig ha bevis på att Martin använt 300 000 till att bygga om sitt hus och ytterligare tiotusentals kronor ska ha gått till privata advokatkostnader. Resten av pengarna ska vara spårlöst borta.

– Jag tror att det som dokumenten och misstankarna visar gör det nödvändigt för Hans-Peter Martin att avgå, säger Martin Ehrenhauser i en intervju med tidningen Der Standard.

Hans-Peter Martin själv avvisar anklagelserna som grundlösa och hävdar att allt har gått rätt till. Han har själv lagt ut pengar för partiet under valkampanjen och de har nu återbetalats till honom och han välkomnar en granskning av alla dokument, skriver Martin på sin hemsida.

Skulle han avgå blir det den tredje österrikiska EU-parlamentarikern på tre veckor som gör det efter anklagelser om bedrägeri och korruption.