Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Portugal kan få lån – utan regering

BRYSSEL 7 april 2011 | Kan bli 800 miljarder

Portugal kommer att be om ekonomisk hjälp från EU och Internationella valutafonden, IMF, utan en demokratiskt vald regering. Det blir tredje gången på drygt 30 år Portugal tvingas be IMF on hjälp.

1977 skrev poeten José Mário Branco låten ”FMI”, ett 23-minuters epos som snart sagt varje portugis kan citera. FMI på portugiska blir IMF på engelska – med andra ord Internationella valutafonden. I melodin beskrivs hur IMF landar på Portela, Lissabons flygplats, och hur portugiserna tvingas underställa sig direktiven tjänstmännen kommer med i sina portföljer.

Sex år senare var det dags igen att be om hjälp: arbetslösheten hade galopperat iväg över elva procent och skulderna sköt i höjden. Och i går meddelade Portugals tillfällige premiärminister José Sócrates att Portugal en tredje gång kommer att begära ekonomisk nödhjälp från IMF, den här gången i samarbete med EU och den europeiska centralbanken.

Men hur det ska gå till utan en demokratiskt vald regering är oklart. Sócrates avgick som premiärminister för snart två veckor sedan och leder sedan dess en så kallad övergångsregering. I dag upplöste den portugisiske presidenten parlamentet och kallade till nyval den 5 juni. Men att Portugal inte har en demokratiskt vald regering tycks inte vara ett hinder för ett miljardlån med tillhörande krav på reformer.

– Vi ska diskutera ett eventuellt lån med de portugisiska myndigheterna. Vi förutsätter att de har makten att göra det när den diskussionen äger rum. Hur det löses är inhemsk portugisisk politik, sade EU-kommissionens talesperson för ekonomiska frågor på torsdagen.

Det största oppositionspartiet i Portugal, de namnet till trots konservativa Socialdemokraterna, har sagt att de stödjer Sócrates förfrågan. För drygt två veckor sedan röstade Socialdemokraterna nej till regeringens fjärde sparpaket, vilket utlöste regeringskrisen. Partiet leder stort i opinionsmätningarna inför nyvalet i juni.

– I dag är det inte läge att ha en diskussion om var skulden för den här situationen ligger. Det finns det gott om tid att diskutera fram till valet, sade oppositionsledaren Pedro Passos Coelho till nyhetsbyrån Lusa.

Ingen vet heller hur mycket pengar det rör sig om. Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker har nämnt siffran 75 miljarder euro medan andra bedömare talar om 90 miljarder, alltså nästan 800 miljarder kronor.

De portugisiska partierna måste ha kommit överens om hur mycket de behöver och hur det ska återbetalas innan förhandlingarna med EU och IMF kan börja. Då får portugiserna åter se tjänstemännen från IMF landa på Portelas flygplats.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret