Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nio parlament vill stoppa gemensam bolagskatt i EU

Parlamenten i åtta andra länder gör gemensam sak med den svenska riksdagen och anser inte att EU bör besluta om en gemensambolagsskatt. Om ytterligare parlament ansluter sig de närmaste dagarna kan förslaget hotas.

 

EU-kommissionen har föreslagit att införa en gemensam, frivillig, bolagsskattebas på EU-nivå. Riksdagen protesterade i förra veckan mot att ett sådant beslut ska tas på EU-nivå.
 
Åtta andra parlament hade fram till i idag lämnat in samma protest till EU-kommissionen. Det handlar om Slovakien,  Nederländerna, Bulgarien, Storbritannien, Polen, Malta, Irland och Rumänien.
 
– Men om fler parlament kommer in med en sådan åsikt de kommande dagarna tar vi med dem också, säger talespersonen David Boublil till Europaportalen.
 
Varje lands parlament i EU har totalt två röster och om 18 röster samlas ihop måste EU-kommissionen se över sitt förslag. Gällande den gemensamma skattebasen har totalt 13 röster kommit in, eftersom det i flera av de nio länderna bara är en av två kammare som har protesterat.
 
Att nio parlamentet protesterar mot ett och samma förslag, och åberopar LIssabonfördragets regler för närhetsprincip vid beslutsfattande, är ett nytt rekord i sammanhanget.