Arkivbild. Ett förbud mot mobiler på skolor ska upp till beslut i Europarådet.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europarådet överväger mobilförbud på skolor

När Europarådets politiska ledningsgrupp träffas i Ukraina nästa vecka ska man diskutera om mobiltelefoner borde förbjudas från skolor för att skydda barnen.

Förslaget kommer från socialdemokraten Jean Huss, Luxemburg, och syftar till att skydda barnen mot farlig strålning. I det sammanhanget bör även trådlösa nätverk för Internet också förbjudas, föreslår Jean Huss.

– Får han igenom detta har han en väldig tur beroende på vilka som finns på mötet. Det är en knepig fråga inte minst för elöverkänsliga men utvecklingen går inte att stoppa. Jag kommer inte att stödja förslaget,  säger Marietta de Pourbaix-Lundin (M) ordförande för den svenska parlamentariska delegationen i Europarådet.

Utöver mobilförbud i skolor vill Huss även ha informationskampanjer riktade till lärare, föräldrar och barn för att göra dem uppmärksamma på de specifika riskerna med tidig, ogenomtänkt och långvarig användning av mobiler och andra enheter som avger mikrovågor.

Resolutionen om mobilförbud kommer att slutligen behandlas av Europarådets parlamentariska församling i juni. Europarådets medlemsländer förväntas följa rådets resolutioner.  Se Huss rapport här.

Säg vad du tycker - besvara gärna frågan i webbenkäten i vänsterspallt. Eller skriv en egen kommentar nedan.