Annons

EU-kommissionär Cecilia Malmström.

Bild: Fredrik Haglund (arkiv)

Hoppa till artikelns andra spalt.

Malmström öppnar för gränskontroller

Att alltid kunna ta sig till vilken annat land i EU som helst utan att behöva stanna vid gränsen kan snart vara ett minne blott. I dag meddelade EU-kommissionär Cecilia Malmström att EU kan komma att återinföra gränskontroller inom det så kallade Schengenområdet.

 

Cecilia Malmströms besked kommer bara en vecka efter att Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Italiens premiärminister Silvio Berlusconi krävt regler som ska göra det lättare att stoppa människor vid gränserna. Bakgrunden är de 25 000 människor som kom till Italien från Tunisien och som sedan har tagit sig vidare till Frankrike.

Det finns redan i dag möjlighet att införa gränskontroller enligt Schengenreglerna vid fara för ”allmän ordning”. Det har inträffat vid till exempel större idrottsevenemang när supportrar och bråkmakare har kontrollerats och stoppats. Det finns inga skrivningar om att större grupper flyktingar i sig skulle kunna motivera kontroller.

Cecilia Malmström sade i dag att de nya reglerna ska diskuteras mellan medlemsländerna. Hennes utgångspunkt är att om nya gränskontroller ska kunna införas så ska det vara genom ett beslut på EU-nivå, och inte av ett enskilt land.

– I dag är reglerna lite fluffiga. Om vi ska förändra det är det viktigt att det inte ska göras unilateralt, det ska finnas klara kriterier, vara begränsat i tid och det måste vara ett europeiskt beslut, annars riskerar vi hela systemet, sade Cecilia Malmström.

Alla EU-länder utom Cypern, Storbritannien, Irland, Bulgarien och Rumänien ingår i dagens Schengensamarbete. Bulgarien och Rumänien knackar på dörren, men flera medlemsländer, bland annat Frankrike och Tyskland, menar att det är för tidigt att släppa in dem.

De eventuella gränskontrollerna ingår i ett paket av nya förslag som läggs fram framöver och som ska leda till att länderna ”får bättre kontroll över sitt eget lands gränser”, enligt Malmström. Målet är, som tidigare, att skapa en gemensam flyktingpolitik i EU till 2012. Flera delar i paketet har diskuterats i åratal, men förhandlingarna mellan medlemsländerna och EU-parlamentet har i olika delar gått i stå. Malmström hoppas att en nystart kan lösa upp knutarna. Bland annat ska EU:s gränsbyrå Frontex stärkas ytterligare.

Socialdemokraternas Anna Hedh, ledamot i EU-parlamentets migrationsutskott, menar att dagens meddelande inte innehöll något nytt utan ser det som ett försök att lugna Frankrike och Italien,

– Vi har hållit på med asylpaketet och det finns flera regeringar i EU med högerextremister eller regeringar som flörtar med högerextremister. Det fanns ju en vision av att vi skulle bli mer solidariska när den gemensamma flyktingpolitiken började diskuteras, men jag upplever det i stället som att man försöker att stänga till gränserna till Europa, säger Anna Hedh.

Den 12 maj träffas EU:s migrationsministrar för ett extrainsatt möte i Bryssel där det förväntas hårda diskussioner mellan framför allt nordliga och sydliga medlemsländer.