Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU godkänner flygdatalagring för Australien

BRYSSEL 21 september 2011 | Men EU och USA strider om lagringstider

På torsdag kommer EU:s ministerråd att klubba ett avtal som ger Australien rätt att ta del av personuppgifter på resenärer som flyger till Australien från Europa. Det så kallade PNR-avtalet är det första av de tre avtal som EU planerar att anta i höst där de andra två gäller Kanada och USA.
 

PNR-avtalen har varit kontroversiella i EU på grund av de integritetskränkande risker som kan uppstå när stora mängder personliga data lagras och lämnas ut. Avtalet ger Australien rätt att ta del av 19 olika typer av uppgifter, som namn, födelsedatum, destination, kreditkortsnummer, kontaktinformation, och så kallad ”allmänna kommentarer", vilka kan sparas i upp till fem år.

EU har sedan några år tillbaka PNR-avtal med USA, Australien och Kanada som har gällt provisoriskt sedan de undertecknades men EU-parlamentet vägrade godkänna de tre existerande PNR-avtalen 2010 och gav EU-kommissionen uppgiften att förhandla fram nya avtal.

Avtalet med USA har kritiserats av flera medlemsstater och EU-parlamentariker på grund av den långa lagringstiden och syftet med avtalet. Australien kommer att kunna lagra uppgifterna i fem år medan USA har begärt att lagra dem i 25 år, enligt flera källor. Enligt den kompromiss som USA och EU-kommissionen kom överens om i maj ska uppgifterna lagras i femton år, den tid som avtalet säger i dag. Men den femtonåriga lagringstiden protesterar såväl EU-länder som EU-parlamentariker mot.

– Mitt intryck är att integritet är en slags förhandlingsbar rättighet i USA, sade den spanske ledamoten Carmen Romero i EU-parlamentets rättighetsutskott på tisdagen.

EU:s datatillsynsman Peter Hustinx har tidigare kritiserat PNR-avtalen för det ”systematiska och urskillningslösa användandet av [uppgifterna]”.

USA:s justitieminister Eric Holder, som på tisdagen var i Bryssel, försvarar lagringstiden på 15 år. Han sade att EU och USA värderar integritet lika högt, men skyddar den på olika sätt.

 – Man måste förstå att inom de 15 åren finns det begränsad tillgång till information, så tidsperioden låter längre än vad den egentligen är. Vårt mål är att vi kan ha informationen tillräckligt länge så att vi kan köra ledtrådar emot den och därmed hitta människor som skulle kunna skada medborgare i EU och i USA, säger Eric Holder till Europaportalen.

EU och USA står fortfarande långt ifrån varandra men förhandlingarna fortsätter – redan i nästa vecka kommer Jane Holl Lute, statssekreterare på USA:s Säkerhetsdepartement, till Bryssel för att återuppta samtalen. För EU är den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström ansvarig för förhandlingarna.

På torsdagens ministerrådsmöte kommer USA- och Kanadaavtalen att tas upp för diskussion. Sveriges justitieminister Beatrice Ask stöder en lagringstid på 15 år med förutsättningen att en klausul införs som säger att avtalet ska ses över efter ett och fyra år.

”Sverige hade föredragit en kortare tid men är samtidigt angelägen om att ett avtal kommer till stånd så snart som möjligt. Med beaktande av översynsklausulen kan Sverige godta avtalstexten i dess nuvarande utformning.” skrev regeringen i en kommentar inför behandlingen av frågan i EU-nämnden.

Om avtalet inte blir av kan USA upprätta bilaterala avtal med EU-länder, vilket ses som en sämre lösning av EU-kommissionen. EU-diplomater talar också om att USA skulle kunna vägra låta europeiska flyg landa i USA överhuvudtaget, men poängterar att risken är tämligen teoretisk.

Mer fakta

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret