Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hemlighetsfullt Acta-avtal klart att signeras

På lördag inleds undertecknandet av det kontroversiella Acta-avtalet i Tokyo, men inte av EU.

Bland andra USA och Nya Zeeland kommer att signera Acta-avtalet den 1 oktober. Det sker vid en ceremoni i Tokyo, meddelar Japans utrikesdepartement.

Acta står för Anti-Counterfeiting Trade Agreement och är ett avtal som ska förhindra varumärkesförfalskning och piratkopiering. Det har bland annat kritiserats för att förhandlingarna har förts med mycket lite insyn. Flera EU-parlamentariker har även hotat att ta det till EU-domstolen för att de anser att det bryter mot EU fördrag.

Det är inte klart hur många länder som kommer att ansluta sig till avtalet. Bland annat är EU-länderna, Schweiz och Mexico inte färdiga med sina respektiva interna godkännandeprocesser. EU-länderna väntas ge klartecken under 2012 då också Europaparlament ska säga sitt.  1 maj 2013 går möjligheten att anta avtalet  ut.