Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Läsartext: Låt oss slippa fler Mugabe i världen

Olle Schmidt (FP) 15 september 2011 | Demokratidagen 15 september

EU måste dra lärdom av vad som hände efter valet i Zimbabwe.

Idag, den 15 september, firar vi den internationella demokratidagen. I år är den särskilt intressant att uppmärksamma efter den arabiska våren.

Tre nordafrikanska diktatorer sitter inte längre trygga i sina palats. Hade Libyen, Tunisien och Egypten varit demokratiska stater hade mycket blod och mycket lidande kunnat undvikas - folket hade kunnat rösta bort sina ledare. Nu var man tvungen att ta till andra metoder.

Demokrati handlar nämligen inte bara om att hålla val och välja ledare - lika viktigt är att man kan välja bort de makthavare som inte längre har folkets förtroende. I verkligheten fungerar detta inte alltid lika bra - låt oss se på exemplet Zimbabwe.

Det har i dagarna gått precis tre år sedan maktdelningsuppgörelsen 2008. Valet anses ha varit riggat och trots att oppositionsledaren Morgan Tsvangirai tippats vinna korades långvarige diktatorn Robert Mugabe till slut som segrare efter ett antal turer. En serie förhandlingar följde som slutade med att Mugabe fick sitta kvar som president - men Tsvangirai fick vara med och dela på regeringsmakten.

Under den kommande veckan organiserar jag tillsammans med Zimbabwe Europe Network ett seminarium i Europaparlamentet för att diskutera denna maktuppgörelse och vad den betytt för demokratin i Zimbabwe. Jag har bjudit in en av den tidigare oppositionens ministrar i den delade regeringen, Moses Mzila Ndlovu att komma och dela med sig av sina erfarenheter här i Europaparlamentet.

En maktuppgörelse är inte detsamma som en koalitionsregering. Väljarna i Zimbabawe kunde inte avsätta Robert Mugabe genom sin valprocess. Men dessutom avväpnades den ledande oppositionen genom en uppgörelse om ministerposter. Och Mugabe sitter säkert kvar på tronen.

Detta måste EU ta lärdom av. Samma misstag får inte upprepas igen.

Vi går mot nya faser av den arabiska våren. Bashar Al-Assad i Syrien visar tecken på att vackla. Och om det kommer till förändring även i Syrien måste EU stå bergfast upp för demokratins principer. Vi får inte acceptera förhandlingar med diktatorer som klamrar sig fast vid makten. Väljarnas röst måste respekteras - inte bara när de väljer utan även när de väljer bort en makthavare.

 

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret