Arkivbild. Brittiske premiärministern Cameron försöker stoppa förslag om folkomröstning om EU i parlamentet.

Arkivbild. Brittiske premiärministern Cameron försöker stoppa förslag om folkomröstning om EU i parlamentet.

Trycket ökar mot brittiska EU-rebeller

På måndag väntas det brittiska underhuset ta ställning till om landet ska hålla en folkomröstning om medlemskapet i EU. Nu skärper partierna tonen mot de ledamöter som stödjer förslaget om folkomröstningen.

Inför måndagens parlamentsomröstning huruvida Storbritannien ska folkomrösta om EU-medlemskapet eller inte har tonen från partiledningarna i underhuset skärpts betydligt. De konservativa, liberala och labours ledamöterna uppmanas av sina ledningar att rösta emot förslaget.

Från det konservativa partiet ryktas att  de som röstar för en folkomröstning kan komma att förlora sina eventuella regeringsuppdrag eller framtida karriärmöjligheter.
– Det handlar om nationen först, partiet sedan och sist karriären, säger ledamoten Mark Pritchard till BBC. Pritchard är en av de 61 konservativa som undertecknat motionen.

Även om ingen tror att förslaget går igenom och även om beslutet i underhuset i det här fallet bara skulle vara rådgivande för regeringen, är frågan besvärande på de konservativas ledare premiärministern Cameron, som leder ett EU-skeptiskt parti i ett land där förtroendet för EU är bland det lägsta i Europa.

Enligt en opinionsundersökning från YouGov som genomfördes i september 2011 vill 51 procent av britterna lämna EU medan 27 procent vill stanna kvar, 19 procent är osäkra. Samma undersökningsföretag har även låtit britterna få välja mellan olika alternativ, något som mer liknar den nu föreslagna folkomröstningen. Då visar det sig att bara 23 procent vill lämna EU medan 36 procent vill vara kvar i ett mindre integrerat EU. 17 procent var nöjda med dagens medlemskap.